23948sdkhjf

65 % återvinning av plastförpackningar möjlig

Plastics Recyclers Europe har genomfört en studie som visar att ett återvinningsmål på 65 % för plastförpackningar är möjligt att uppnå till 2025.

Studien fastslår ett antal åtgärder samt verktyg som bedöms kunna resultera i att denna återvinningsgrad nås.

Bland föreslagna åtgärder märks bland annat ett ökat fokus på kvalitet och kapacitet när det gäller sortering av plastförpackningsavfall i EU. Vidare menar man att angreppssättet ”Design for Recycling” skulle öka återvinningsbarheten hos plastförpackningar på marknaden och därmed minska kostnaderna för sortering och återvinning.

Åtgärderna som föreslås i studien leder om de genomförs till en ökad kvalitetet på plastrecyklat och i förlängningen öka konsumenternas tilltro till återvunna produkter. Åtgärderna bör kompletteras med kraftfull kommunikation över hela plastvärdekedjan, tillsammans med tryck från lagstiftarna för att uppnå en ökad användning av återvunna material.

Studien pekar också på de miljömässiga, samhälleliga och ekonomiska fördelarna med en ökad återvinning. Koldioxidutsläppen minskar kraftigt om återvunnet material används istället för jungfruligt, återvinningen skapar många arbetstillfällen och de ekonomiska fördelarna bedöms motsvara ca en miljard euro.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094