23948sdkhjf

Kommuner upphandlar golvtjänster utan hållbarhet

Bara 25 procent av de svenska kommunerna ställer krav på hållbarhet vid upphandling av golvtjänster. Det visar en undersökning som Demoskop gjort på uppdrag av Golvkedjan/Forbo. Golvbranschen skriver att om upphandlare ställer krav på att leverantörerna ska ha golvauktorisation, skulle siffrorna för hållbarhet bli betydligt bättre.

Undersökningen riktade sig till 85 ansvariga inköpschefer och visar att bara 25 procent av de svenska kommunerna ställer krav på hållbarhet vid upphandling av golvtjänster.

– Det är trista siffror för oss som tillhandahåller en branschauktorisation där kommunen får kvalitet, hållbarhet, garanti och en socialt ansvarstagande partner som verkar mot illojal konkurrens och svart/grå arbetskraft på byggmarknaden, kommenterar Jenny Adnerfall, ansvarig för teknik- och miljöfrågor på branschorganisationen Golvbranschen.

Golvbranschens auktorisation, Auktoriserat Golvföretag, har miljö och socialt ansvarstagande som viktiga kriterier i sin certifiering. Att upphandla golvtjänster hos branschgodkända företag är en trygg genväg för kommunen att uppnå lagstiftarens krav på nationella hållbarhetsmål, skriver Golvbranschen i ett pressmeddelande.

Branschorganisationen har regler som bygger på samlad erfarenhet och är detaljorienterade inom sitt kompetensområde. Därför fungerar de väl och täcker in alla de kvalitetskrav på utförande, material och slutresultat som är betydelsefulla vid en upphandling. 

– Det blir lätt luddigt och komplicerat med alla krav. Varför inte använda sig av branschspecifika, genomarbetade auktorisationssystem vid upphandling. På webben finns genomarbetade, enkla och kostnadsfria underlag för hållbar upphandling. Man undrar onekligen varför kommunerna inte konsekvent använder sig av det, säger Jenny Adnerfall och syftar på undersökningen Demoskop gjort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094