23948sdkhjf

Trafikanalys besvarar kritiken

Branschen gick ut med hård kritik mot Trafikanalys statistik i början av december – Nu avvisar myndigheten kritiken, läs om det här!

Den statliga förvaltningsmyndigheten Trafikanalys känner inte igen sig i den kritik som riktats mot deras hantering av kollektivtrafikstatistik. Här är myndighetens svar till branschen:

Trafolamalys har tagit emot en skrivelse om att utveckla Trafikanalys kollektivtrafikstatistik tillsammans med kollektivtrafikbranschen. Deltagarna i "Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik" riktar i den kritik mot vad som framställs som en försämring av kollektivtrafikstatistiken. Trafikanalys uppskattar engagemanget för statistiken, men delar inte flera av uppfattningarna som framförs.

Trafikanalys värderar kontakter med både uppgiftslämnare och användare av vår statistik högt. I det här fallet förstår vi att vår kommunikation har varit bristfällig och behöver förbättras.

Trafikanalys delar inte uppfattningen som framförs i skrivelsen att kvaliteten i kollektivtrafikstatistiken har försämrats. Historiskt har denna statistik haft brister och inte svarat mot kvalitetskraven för att bli en del av Sveriges officiella statistik. Efter år av dialog med både användare och uppgiftslämnare, håller arbetet nu på att nå ett viktigt etappmål, nämligen att uppfylla alla kvalitetskrav för den officiella statistiken.

Planen för nästa års publicering är en statistikprodukt sammansatt av data av olika slag; registerdata, frivilligt lämnade uppgifter från RKM och kommersiella operatörer samt obligatoriska uppgifter från RKM respektive kommersiella operatörer. De sistnämnda uppgifterna kräver att Trafikanalys utfärdar en föreskrift för insamlingen av just dessa uppgifter. Det är konsekvens­utredningen för den föreskriften som tycks vara grunden för reaktionen från Partnersamverkan. Trafikanalys inser att vissa formuleringar i konsekvensanalysen har varit bristfälliga och öppna för tolkningar, men har inte för avsikt att sluta med insamling av någon av de tidigare utbudsvariablerna i statistiken.                            

För det fortsatta kvalitetsarbetet är en bra dialog mellan Trafikanalys och deltagarna i Partnersamverkan, både som uppgiftslämnare och som användare av statistiken, av mycket stor betydelse och Trafikanalys ser fram emot en fördjupad dialog om detta.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157