23948sdkhjf

Göteborg förbereder för autonoma fordon

Lyckade försök inom bland annat gruvnäringen gör att tilltron till självgående fordon även i andra miljöer blir allt större. Exempelvis i Göteborg har nu stadsbyggnadskontoret anlitat Sweco för att utreda hur staden kan förberedas för förarlösa fordon.

Göteborgs stad tänker sig en framtida trafikmiljö där en stor del av transporterna görs med hjälp av autonoma fordon och transportsystem.

Sweco har därför fått uppgiften att förutse de förändringar som behöver göras i den befintliga stadsmiljön för att anpassa Göteborgs stadskärna till fordon som helt eller delvis körs automatiskt.

Uppdraget omfattar dels att kartlägga hinder och möjligheter i den fysiska planeringen med avseende på autonoma fordon och dels att ta fram en kunskapssammanställning och en översikt av den kunskap som saknas på området.

Tanken är att rapporten ska användas som underlag till en översiktsplan som beskriver olika scenarier för hur staden kan utformas om autonoma fordon och transportsystem får stort genomslag i samhället. Scenarierna ska utgå från tidsperspektiven 2035, 2050 och 2070.

– Vårt arbete ska lyfta de möjligheter som den nya tekniken kan medföra i stadsutvecklingen, men också vad som krävs av teknikutvecklingen för att den ska kunna ge nytta i framtidens samhällen och städer. Autonoma transportsystem kommer att påverka såväl människan som resmönster och stadsrummen. I detta komplexa uppdrag samverkar kompetens inom såväl samhällsplanering, arkitektur och trafikplanering som experter på intelligenta transportsystem och autonoma fordon, säger Mats Hermansson, vd för Swecos samhällsanalytiker och trafikplanerare.

Uppdraget är värt cirka en miljon kronor och startade i november med beräknat färdigställande i slutet av 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078