23948sdkhjf

En blå Cat smyger i mörkret

”Gula maskiner” heter det ju, även om det finns en del andra varianter. Det är dock inte ofta man får se blå grävare, särskilt inte när det gäller Caterpillar. Leveranstidningen Entreprenad hittade dock just en sådan – i Stavaträsk.

Stavaträsk. Hösten har avlösts av vintern och solen dalar snabbt i norra Västerbotten, Leveranstidningen Entreprenad hinner precis fånga det sista dagsljuset när vi hinner i kapp dagens fångst – en blå Caterpillar hjulgrävare.

Maskinen, en Caterpillar 314 F, ingår i Örnsköldsviksföretaget NSK:s armada och står parkerad på en vändplan i Stavaträsk, en bit inåt landet från Skellefteå räknat.

Uppdraget just här går ut på att gräva fiber och lägga ner kabel för både hög- och lågspänning och arbetslaget har hunnit en bra bit på 3-4 månader.

Den funkar bra, säger Adrian Johansson.

Det är han som kör maskinen, när han fick den blålackade 16-tonnaren hade den bara gått 100 timmar, nu har han femdubblat den siffran.

Den blå maskinen står ut mot den vita snön, den kommer ursprungligen från Holland och när NSK köpte den hade den tre blå ”syskon”.

Enligt uppgift var det en firma som specialbeställt just blå maskiner, varför leveranserna inte genomfördes är oklart, men den inställda affären fick alltså till följd att en mörkt blå maskin står parkerad i vintermörkret i Stavaträsk.

Adrian Johansson är inte ensam på den ensliga arbetsplatsen, till sin hjälp har han Chris Sjöberg som assisterar och övervakar grävningen från sidan.

– Jag är ”grovis”, ler Chris Sjöberg.

Det stör honom inte nämnvärt att han jobbar ute i den bitande kylan samtidigt som kollegan sitter torr och varm inne i hytten.

– Nej, det går bra, i och för sig spöregnade det varje dag första veckan jag var här, men man vänjer sig, ler Chris Sjöberg.

När Leveranstidningen Entreprenad hälsar på rattar han dock en inlånad minigrävare.

– Den behövs när vi ska ta oss in på tomter, kommenterar han.

De två kollegorna bor i campingstugor i byn, arbetsdagarna är långa eftersom de jobbar in fredagarna och gärna lite till.

– Normal arbetstid är sju till sju, men håller vi på med något kör vi klart även om det tar halva natten, det finns ändå inget annat att göra här, kommenterar Chris Sjöberg.

Det behövs inte mer än två man, en spade och en maskin (en blå!) för att klara jobbet. Fiber och ledningar ska 70 centimeter ner i backen, ett uppdrag som blir allt mer arbetsamt i takt med att vintern intar norra Västerbotten.

Vi river med tjälkroken, det går alltid att göra lite till, ler Adrian Johansson.

Ett tunt snötäcke har lagt sig över Stavaträsk, det är början av november och när som helst kan det smälla till när och bli riktigt kallt.

– Det skiljer sig från dag till dag, i helgen var det minus tio, i dag är det väl minus en, säger Adrian Johansson.

Han och Chris Sjöberg tänker dock härda ut i det längsta.

– Man får jobba igång värmen!

———————————————————————————————

Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.115