23948sdkhjf

Grafen kan döda bakterier

Grafen, det i det närmaste osynliga och tunna materialet, bara en kolatom tjockt, har nu visat sig vara ett utmärkt desinfektionsmedel. Trots dess skirhet är grafen ett av världens starkaste material.

Nu har ett italienskt forskarteam vid Università Cattolica del Sacre Cuore i samarbete med Italiens nationella forskningsråd (Consiglio Nazionale delle Ricerche) i Rom, upptäckt att grafen kan användas i kampen mot antibiotikaresistens, uppger European Cleaning Journal.  

Grafen ska enligt forskarna exempelvis kunna döda bakterier och svampsporer, på exempelvis sjukhus, på tre olika sätt. Genom att skära sönder bakteriernas väggar och döda dem, genom att fånga bakterierna, isolera dem från omgivningen och kväva dem. Och sist men inte minst genom att förändra bakteriernas metabolism så de inte kan föröka sig. 

Det är den trippla funktionen som gör materialet överlägset de antibakteriella medel som används idag och som smittfarliga och svårdödade bakterier och sporer ganska lätt kan utveckla resistens mot. 

2010 belönades grafenets upptäckare med Nobelpriset i fysik.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.203