23948sdkhjf

Världsrymden anfaller grönytorna

En drönare, lastad med nio svävande robotgräsklippare, med solen som drivkälla och med artificiell intelligens bakom spakarna. Det är Husqvarnas vision för hur professionell grönyteskötsel skulle kunna se ut redan år 2030.

Tysta, flygande robotar som helt på egen hand svävar fram mellan exempelvis en tätorts parker, scannar av sitt bevakningsområde, samlar in data om vad som behöver göras, landar och skickar ut sin medhavda flotta av robotgräsklippare där så behövs. Det låter som något av science fiction, men konceptet som fått namnet Solea är en framtidsvision framtagen av Husqvarna som tror att professionell grönyteskötsel kan se ut så här redan 2030.

– Solea är ett exempel på vårt engagemang i att utforska nya möjligheter för att göra våra städer grönare. Dessutom hjälper det dem som arbetar med skötseln att spara tid, säger företagets divisionschef Pavel Hajman.

Solea tar avstamp från en global rapport, Future of Urban Parks, som förutspår att antalet parker och grönområden i världens städer kommer att öka det närmaste decenniet. I rapporten förutspås bland annat att vi kommer att få se allt fler inslag av grönområden som skiljer sig från det vi är vana vid i dag. Det kan exempelvis handla om takträdgårdar som blir ett viktigare alternativ när tätorterna fylls med allt fler människor eftersom behovet av gröna uterum växer när våra städer befolkas av allt fler innevånare.

Med det som utgångspunkt har Husqvarna funderat över lösningar för att redan nu vara förberedd de krav och önskemål som kommer att ställas av professionella park- och grönyteskötseln i framtiden.

Solea-systemet är utformat för att vara i princip självgående med små krav på mänsklig inblandning. Därmed kan den tid som i dag används för gräsklippning användas till mer avancerade arbetsuppgifter.

Samtidigt som gräsytorna klipps samlas relevanta data i realtid in om bland annat näringsbehov och luftfuktighet, vilket ger parkskötarna en helhetsbild av hur parken mår och vilka insatser som behöver göras.
Eftersom den utrustning som används är tystgående och förhållandevis okänslig för ljusets skiftningar kan arbetet dessutom ske dygnet runt utan att störa de närboende och därmed minskar också störningarna för de som vistas i parken.

Husqvarnas bedömning är dessutom att arbetet kan ske oerhört snabbt. Att klippa en yta på 10 000 kvadratmeter ska, enligt företaget, inte ta mer än cirka åtta minuter.
I praktiken finns redan den teknik som ingår i konceptet. Så här långt förutspås fem olika huvudkomponenter: en spanare, fasta sensorer som placeras ut i parkerna, en transportdrönare, nio svävande robotgräsklippare och en molnlösning med artificiell intelligens.

Spanaren, drönaren och gräsklipparna är batteridrivna och laddas till stor del genom solceller. Spanaren samlar in data från sensorerna och skickar informationen vidare till molnet där det görs en uppskattning av den tid och de resurser som krävs för att klippa gräset på de aktuella grönytorna. Efter utvärderingen skickas platskoordinater och en färdrutt med prioritetsordning till drönaren som därefter transporterar spanaren och robotgräsklipparna till arbetsplatserna.
De nio robotgräsklipparna rör sig som svävare
tre-fem centimeter över marken och kan arbeta både individuellt och i grupp. Under arbetet kommunicerar de hela tiden med varandra och med spanaren som varnar för rörelser och annat som kan påverka arbetet i parken. Gräsklipparna är också säkerhetsutrustade med sensorer som känner av och identifierar objekt.

Det är drygt 20 år sedan Husqvarna lanserade sin robotgräsklippare. Det var ett stort kliv mot science fiction – klivet med Solea är ännu större.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063