23948sdkhjf

Bästa Caseförarna finns i Sverige

Bättre och bättre år för år. Det har varit något av slagord för den svenska grupp maskinförare som tävlat i Case Rodeo de senaste fem åren. Kulmen nåddes i årets evenemang där det svenska laget hamnade överst på prispallen i lagtävlingen.

Sveriges färger försvarades i år av Janne Hirsikangas, Hirsikangas Gräv & Schakt, Fredrik Johansson, Schaktsam, och Fredrik Thygesson, Thygessons Entreprenad, samt coachen Peter Strand, till vardags försäljningschef för Case hos den svenska generalagenten Maskinia.

Med i bagaget till finalen, strax utanför Paris fanns gott om erfarenhet från tidigare tävlingar, något som visade sig sällsynt värdefullt och utslagsgivande. Både Fredrik Johansson och Janne Hirsikangas medverkade exempelvis även förra året i det lag som då plockade hem en bronsmedalj både i lag och individuellt. Då dessutom kryddat med en grenseger genom Fredrik Johansson.

I år skulle det gå ännu bättre. När krutrök, damm och dieselångor lagt sig visade det sig att det svenska laget klarade att möta svårigheterna i de fyra delmomenten allra bäst bland 52 deltagare från 13 länder.

Närmast efter de svenska cowboyerna följde Storbritannien, Nederländerna, Danmark och Tyskland.

Om marginalerna varit med det svenska laget kunde det till och med ha blivit en riktig storslam. Efter en sällsynt spännande sekundstrid skiljde det till slut inte mer än tretton sekunder i den individuella tävlingen mellan den segrande dansken Bendt Risom och tvåan Fredrik Johansson. Ytterligare två sekunder efter kom trean Janne Hirsikangas. En rent skandinavisk prispall med andra ord

Det här har varit en fantastisk upplevelse! Det är ett mycket välordnat arrangemang och när man sätter sig vid spakarna så kommer verkligen tävlingsnerverna fram. Vi åkte ner med inställningen att vi skulle kämpa som ett lag och det känns då riktigt skönt att vi höll oss till det och att den teamkänslan sedan gav oss segern, säger Fredrik Johansson.

Det svenska laget lyfter fram jämnheten och inte minst bredden med erfarenhet och kunskap i alla fyra tävlingsmomenten som nyckelfaktorer för det goda resultatet. I år blev det visserligen ingen grenseger, men i kompaktbandlastarmomentet – som vanns av Fredrik Johansson förra året – blev det en andraplats genom Fredrik Thygesson som fick med sig trean Janne Hirsikangas till podiet.

– Jag har en individuell femteplats och en åttondeplats sedan tidigare. Att nu få komma upp på pallen individuellt och vinna som bästa lag är oerhört roligt. I år handlade det mycket om precision, vilket passade oss väldigt bra, säger Janne Hirsikangas

Minst tävlingsrutin i det svenska laget hade Fredrik Thygesson som dock inte sticker under stol med att han hoppas på en fortsättning.

– På plats insåg man fort att det inte var någon lek utan verkligen på blodigt allvar och sen att efter en spännande dag få gå upp vid prisutdelningen och ta emot en silvermedalj för sin körning med kompaktlastaren var en härlig avslutning på dagen. Men känslan när de avslöjade att "Team Sweden" var bästa nation var helt fantastisk, och att få gå fram och höra nationalsången spelas tillsammans med sina lagkamrater var en helt otroligt härlig upplevelse. Tror att detta bara kommer att motivera mig mer till vardags i mitt yrke, men att det även kommer motivera mig att ta mig tillbaka och få representera Sverige igen, säger Fredrik Thygesson.

De fyra maskintyper som skulle manövreras snabbt och precist i årets tävling var kompaktbandlastare, bandgrävare, hjullastare och minigrävare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078