23948sdkhjf

Nu tändas åter ljusen…

Så har det tänts, det första ljuset i den adventsljustake som skapats av de fyra pylonerna i Öresundsförbindelsens brodel. Med en höjd på 203,5 meter torde det vara världens längsta adventsljus.

Vid det här laget är det tradition att det första advent tänds en julbelysning på Öresundsbron. Tidigare har nödbelysningen på tågdäck använts för att skapa en åtta kilometer lång ljuskedja under de mörka decemberveckorna.

Just nu är dock nödbelysningen på väg att bytas ut och kan därför inte användas i år. För att hålla traditionen vid liv har i stället de fyra pylonerna omvandlats till en gigantisk adventsljusstake där 14 LED-lampor om vardera 100 watt sprider sitt ljus från varje pylon. De lampor som används är visserligen något för vit-blå, men det har åtgärdats med gul-oranget glas för att ge ljuset den rätta färgen.

Tanken är nu att varje söndag i advent tända ett nytt ljus i toppen av en pylon, tills alla fyra är tända till jul. Belysningen kommer att vara i drift varje dag 15.00-09.00 till och med nyårsafton.

- Lamporna i pylonerna är riktade som en tavelbelysning, alltså neråt-inåt pylonen. Vi har flygplatsen precis intill och har därför riktat lamporna så att de inte ska störa planen, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Bengt Hergart betonar att de LED-ljus som används drar mindre energi än den vanliga julbelysningen. Den kalkyl som gjorts är att elförbrukningen kommer att kosta cirka 1:20 danska kronor per timme.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098