23948sdkhjf

Enköping gjorde en städutställning

Städenheten i Enköpings kommun nöjer sig inte med att fira sig själva på Städarens dag den 4 december, utan vill också sprida kunskap om städarnas historia. Resultatet är en utställning på Enköpings bibliotek om städningens utveckling från 1800-talet fram till idag.

Felicia Vang, teamledare i Enköpings kommuns städenhet, berättar att de är fyra lokalvårdare som arbetat med utställningen "Städning då och nu". 

– Vi har sökt information och bilder på nätet och varit i kontakt med Tekniska museet, Nordiska museet och Upplands museum, för att få mer information och låna bilder som de har. Bilderna från nutiden har vi däremot tagit själva på vår egen verksamhet. 

Materialet har de nu sammanställt på två likadana 3-sidiga vikväggar med ett århundrade per vägg. En står på Enköpings bibliotek och till den har biblioteket tagit fram litteratur om städning, som står på en hylla intill utställningsskärmen.

Den andra vikväggen står på städenhetens eget kontor till glädje för alla anställda.

– Utställningen på biblioteket ska stå kvar åtminstone till jul men den på vårt kontor står nog inte riktigt lika länge, säger Felicia Vang.

Väggen som visar 1800-talets städning visar pigor och knäskurning av golv. Ett oerhört hårt slit. Under 1900-talets första 50 år hände mycket, så 1900-talsväggen handlar både om seklets början och dess mitt.   

Nu står utställningarna på plats och på måndag ska Enköping kommuns städenhet fira Städarens dag med utställningsbesök, julpyssel och julfika för alla anställda mellan klockan 10 och 15.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

3.165