23948sdkhjf

Miljonpriser till kemiforskare

Två kvinnliga forskare från Göteborgs universitet och Chalmers får i år varsin miljon kronor till sin forskning av Hasselbladstiftelsen.

Årets miljonanslag går till Hana Dobsicek Trefna, forskarassistent i forskargruppen Biomedicinsk elektromagnetik, Chalmers och Anna Reymer, forskare vid Institutionen för kemi och molekylärbiologi vid Göteborgs universitet.

Anslaget delades ut första gången 2011 och syftet är att uppmärksamma och ge kvinnliga forskare möjlighet att fortsätta med och utveckla sin forskning.

Hana Dobsicek Trefna forskar för att få fram effektivare behandling av cancertumörer. Forskningen kring hypertermi innebär uppvärming (i detta fall med hjälp av mikrovågor) av tumören till 40-45°C.

"Vi i hypertermigruppen är jätteglada över anslaget från Hasselbladstiftelsen. Vi kommer att förstärka truppen med en doktorand, vilket kommer leda till en snabbare utveckling av det kliniska systemet. Ett av de största målen i min akademiska karriär är att introducera tekniken kliniskt och att kunna hjälpa människor att överleva sin cancer och vi börjar närma oss målen nu", säger Hana Dobsicek Trefna i ett pressmeddelande. 



Anna Reymer studerar en av de mest centrala processerna i cellerna, DNA-transkription, bl a med in-silico-experiment, beräkningskemi. Den processen är utgångspunkt för reglering av genuttryck, vilket i sin tur definierar varje cells öde.

En del av hennes kommer gå till en vistelse hos Nobelpristagaren Michael Levitt vid Institutionen för strukturell biologi, Stanford University, USA.

"Som ung kvinnlig forskare inom fältet beräkningskemi betyder Hasselbladsanslaget väldigt mycket – främst och viktigast är det ett erkännande av mig som forskare! Mitt långsiktiga professionella mål är att etablera och upprätthålla en forskargrupp av världsklass inom beräkningsbiokemi med fokus på att utveckla och tillämpa molekylära modelleringsverktyg för att nå en förståelse av biologisk reglering på atomnivå", kommenterar Anna Reymer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078