23948sdkhjf

Partssammansatt utvecklingscentrum

Framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smart energi är målet när nu Järfälla kommun tillsammans med näringsliv och högskolor är väldigt nära att sjösätta utvecklingsarenan Barkarby Science i den snabbt växande Barkarbystaden.

NCC ser stora möjligheter med Barkarby Science. Här kommer vi att kunna driva forsknings- och utvecklingsarbete i verkliga projekt och i samverkan med aktörer från andra branscher. Detta ligger helt i linje med hur NCC vill driva sitt utvecklings- och hållbarhetsarbete och om att skapa inkluderande städer, säger exempelvis Jan Byfors, Chief Technical Officer (CTO) på NCC som är ett av de medverkande företagen tillsammans med Skanska, Scania, Eon Värme Sverige, Järfällahus och Atrium Ljungberg.

Järfälla är en av de mer expansiva kommunerna kring Stockholm. I synnerhet händer mycket i Barkarbystaden där ambitionen är att skapa en knutpunkt med bland annat bostäder, arbetsplatser, handel, kultur och samhällsservice. Nu hoppas företrädare för kommunen att det samarbete och den dialog som redan förs mellan olika intressenter också ska få ökad bärighet med avseende på hållbar samhällsutveckling.

Förhoppningen är att den nya utvecklingsarenan ska understödja högre utbildning och forskning, men också skapa förutsättningar för arbetstillfällen och projekt där ny teknik och nya metoder för långsiktig hållbar stadsutveckling ska kunna användas.

– Nu tar vi Barkarby Science från idé till genomförande i ett unikt samarbete mellan näringsliv, akademi och kommun. Det är också otroligt glädjande att Södertörns högskola har valt att samarbeta med Barkarby Science när vi nu tillsammans med några av branschens största aktörer utvecklar – och ger möjlighet att tillämpa – framtidens lösningar inom stadsbyggnad, mobilitet och smarta energilösningar, säger kommunstyrelsens ordförande i Järfälla, Claes Thunblad (S).

Långt gångna samtal förs även med KTH och det finns stora förhoppningar om medverkan även därifrån. Men på Södertörns högskola är intresset redan väckt.

– Barkarby Science är ett väldigt spännande projekt där Södertörns högskola mer än gärna ställer upp med vår forskningsexpertis inom hållbar stadsbyggnad. Vi tror att det är just på det här sättet – där akademin samverkar med både organisationer och näringsliv – som vi hittar de bästa och mest långsiktiga och hållbara lösningarna för samhällsutveckling, säger högskolans rektor Gustav Amberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079