23948sdkhjf

Idéburna leverantörer vinner oftare avtal

När idéburna organisationer deltar i upphandlingar vinner de oftare kontrakt än andra leverantörer, visar årets ”Statistik om offentlig upphandling 2017”, en rapport som Upphandlingsmyndigheten och Konkurrensverket tagit fram gemensamt.

Värdet på den offentliga upphandlingen i Sverige uppskattas ha landat på cirka 642 miljarder kronor 2015. Det motsvarar drygt en sjättedel av Sveriges BNP. 

Närmare 1 300 myndigheter annonserade en upphandling under 2016. Den vanligaste typen av upphandlande myndighet är kommuner. Över hälften av alla myndigheter som annonserade någon upphandling 2016 annonserade 1–5 upphandlingar. Totalt annonserades 18 330 upphandlingar i enlighet med upphandlingslagarna 2016.

Användningen av ramavtal har ökat kraftigt under de senaste åren, framgår det av rapporten. Inte mindre än 39 procent av de upphandlingar som annonserades under 2016 var ramavtal. År 2016 var 41 procent av upphand­lingarna direktivstyrda (som omfattas av EU:s upphandlingsdirektiv). Det är en ökning med 10 procent sedan 2012.

Rapporten visar även att när idéburna organisationer som exempelvis ideella föreningar, stiftelser och fonder deltar i upphandlingar vinner de oftare kontrakt än andra organisationer. Av anbudsgivarna tillhör minst 213 företag och andra organisationer kategorin idéburna organisationer. Totalt lämnade de idéburna organisationerna 426 anbud 2016. Drygt sex av tio anbud som lämnades av idéburna organisationer ledde till kontrakt. Det kan jämföras med drygt fyra av tio för övriga leverantörer.

– Statistiken är av stor betydelse för vår verksamhet. Den ger oss underlag för att vi ska kunna ge ett väl underbyggt stöd till både upphandlare och leverantörer för att använda offentlig upphandling som ett strategiskt verktyg för att skapa goda offentliga affärer, säger Inger Ek, generaldirektör på Upphandlingsmyndigheten.

– Relevanta fakta, där statistik är ett inslag, är viktiga verktyg i vårt tillsynsarbete. Sådant hjälper oss att se tecken på till exempel svag konkurrens, eller för att identifiera behov av andra åtgärder för att nå en effektiv offentlig upphandling, säger Rikard Jermsten, generaldirektör på Konkurrensverket.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078