23948sdkhjf

Cube tar över Bergkvarabuss

Infrastrukturfonden Cube II tar över 60 procent av Bergkvarabuss, i dag Sveriges största privata bussbolag – Affären ska säkra generationsskiftet, läs mer här!

Bergkvarabuss, som etablerades 1975, är idag landets största familjeägda företag i branschen. Företaget är marknadsledande inom beställningstrafik men är också en av de större aktörerna inom upphandlad linje- och skoltrafik.

 Bolaget satsade tidigt på egna verkstäder, för närvarande tjugo stycken i Sverige, något som varit en framgångsfaktor. Service- och underhållsverksamheten drivs av moderbolaget Mekka Traffic AB som till 100 procent äger aktierna i Bergkvarabuss AB. Mekka Traffic ägs i sin tur av bröderna Ronny och Göran Mellström.

För att säkerställa successionen och skapa fortsatt långsiktig trygghet och utveckling har Göran Mellström, alltjämt vd för bussbolaget, beslutat sälja en andel av aktierna. Valet har fallit på den europeiska infrastrukturfonden Cube II. Undertecknads avsikt och förhoppning är att familjen fortsatt ska utgöra en betydande ägare under överskådlig tid. Avgörande har varit att Cube II redovisar en investeringshorisont på 12-15 år. De har god kompetens på området, ett väl utbyggt nätverk och ett okomplicerat arbetssätt. Samtidigt upphör Ronny Mellström att vara delägare i Mekka Traffic medan Göran Mellström kvarstår, men nu som minoritetsägare.

- Göran Mellström besitter en imponerande kompetens och har utvecklat Mekka Traffic/Bergkvarabuss till ett av de främsta charterbuss- och kollektivtrafikbolagen i Sverige. Vi på Cube ser fram emot att tillsammans med honom och övriga medarbetare verka för en fortsatt positiv utveckling av bolaget, säger Jérôme Jeauffroy, Managing Partner, Cube.

- Det nya samarbetet blir en språngbräda. Branschen går en spännande tid till mötes, där teknikutvecklingen går rasande snabbt, med bland annat elektrifieringen inom kollektivtrafiken i fokus. Dessutom är turistnäringen den näring i världen som ökar snabbast. Det skapar många möjligheter och med större resurser kan vi kraftfullt anta de utmaningar vi står inför. Jag välkomnar Cube ombord, säger Göran Mellström.

Mekka Traffic kommer efter den planerade ägarförändringen att ägas till 60 procent av Cube II och till 40 procent av Göran Mellström. Bergkvarabuss kommer även efter ägarförändringen att vara ett helägt dotterbolag till Mekka Traffic. Då Cube har verksamhet i flera länder, liksom Mekka Traffic, är affären beroende av berörda konkurrensmyndigheters godkännande.

Vad innebär förändringen för kunder och samarbetspartners?

- Cube II:s investering innebär att man blir ny huvudägare. Man har för avsikt att driva verksamheten oförändrat. Inträdet kommer att ge företaget större ekonomiska muskler och goda förutsättningar för en fortsatt expansion, såväl organiskt som genom förvärv. Inga personalförändringar är planerade och man är mån om att behålla nyckelpersoner. Själv kommer jag att sitta kvar som vd, säger Göran Mellström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11