23948sdkhjf

Sweroad till salu

Sweroad är till salu. Efter att ha tillhandahållit infrastrukturinriktade konsulttjänster i utvecklingsländer i bortåt 35 år har nu försäljningen av det statsägda företaget påbörjats.

Sweroad, som bildades efter ett beslut i riksdagen våren 1982, har stått under lupp en tid och i våras konstaterade regeringen att den nuvarande lösningen med Trafikverket som förvaltare inte är optimal.

En intern analys visar att kopplingen till Trafikverkets internationella arbete är svag och att Sweroad har större möjlighet att utvecklas med en annan ägare i samma bransch, säger Sweroads förre ordförande Bo Vikström, som kommer att leda arbetet med försäljningen och har goda förhoppningar om att hitta en för alla tillfredsställande lösning.

Bolaget har gott rykte utomlands och det finns stor kompetens inom bolaget. Jag är övertygad om att det finns intressenter och jag kommer att lägga stor vikt vid att hitta en köpare som är bra för Sweroad. Jag utesluter inte på något sätt en framtida relation mellan bolaget och Trafikverket, säger Bo Vikström.

Sweroads uppgift är i första hand att driva internationell uppdragsverksamhet i utvecklingsländer inom kompetenser som motsvaras av Trafikverkets och andra transportmyndigheters verksamheter.Tungt vägande sektorer är vägar, järnvägar, transporter och trafiksäkerhet. Företaget driver 10-15 projekt av varierande storlek i Afrika, Asien och Europa och har cirka 15 anställda, men sysselsätter genom projekten betydligt fler. En tanke med verksamheten har varit att den ska göra svenskt kunnande inom transportinfrastruktur och trafik tillgängligt för omvärlden och tillföra Trafikverksanställda nya möjligheter till personlig utveckling och stimulans genom utlandsarbete.

Enligt Bo Vikström har Sweroad utvecklats positivt den senaste tiden och ambitionen är att den utvecklingen ska fortsätta. Det innebär bland annat att företaget också ska fortsätta att leta nya uppdrag för att inte tappa tempo inför försäljningen.

Bolaget har jobbat stenhårt med att effektivisera verksamheten. Nu ger det frukt men arbetet måste fortsätta, säger Bo Vikström.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078