23948sdkhjf

Fortsatt högtryck i svensk export

Fortsatt positiv syn på exporten bland svenska företag visar Business Swedens färska siffror.

Exportchefsindex, Export Managers Index, EMI, som speglar stämningsläget bland varu- och tjänsteexportörer ökade till 59,7 fjärde kvartalet, från 58,9 tredje kvartalet. EMI har legat kring 60 under hela 2017. Det är betydligt högre än det historiska genomsnittet på 55,5, vilket indikerar stark optimism bland exportföretagen.

Att EMI ligger över 50-strecket innebär att det är fler exportföretag som tror på en förstärkning än en försvagning av exportutvecklingen. EMI prognos ökade med 1,8 enheter till 56,9 fjärde kvartalet, från 55,1 föregående kvartal.

– Det är tydligt att det råder högtryck på den svenska exportmarknaden med goda exportutsikter framöver. Exportchefsindex ökade fjärde kvartalet och uppgången förklaras helt och hållet av en ökning i EMI prognos. Exportföretagen är mer optimistiska om framtiden än vid föregående mätning. Det talar för att exportföretagen kommer att få en bra start 2018, säger Business Swedens chefekonom Lena Sellgren.

Synen på exportorderstockarna ökade med hela 4,3 enheter till 61,0 fjärde kvartalet. Det är den högsta nivån sedan tredje kvartalet 2010. Index för synen på exportorderstockarna har legat stabilt över 50 under hela året och har ökat till samma nivå som innan finanskrisen.

I nuläget är det något färre företag som tror på en ökad exportförsäljning. Index föll med 3,3 enheter till 67,7 fjärde kvartalet, jämfört med föregående kvartal. Däremot är det betydligt fler företag som tror på ökad exportförsäljning på tre månaders sikt. Delindex för prognos ökade med hela 7,9 enheter till 65,2 fjärde kvartalet jämfört med föregående kvartal.

Business Sweden publicerar Exportchefsindex kvartalsvis sedan 2007. EMI tar temperaturen på svenska exportföretag och fungerar som en viktig konjunkturindikator på svensk export. Undersökningen görs i form av telefonintervjuer som genomförs av Statistiska Centralbyrån. I undersökningen intervjuas samtliga större företag samt ett urval av små och medelstora företag.

Nästa Exportchefsindex publiceras den 15 februari 2018.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093