23948sdkhjf

Lyckat digitalt gruvprojekt

Ett försök att fjärrstyra och automatisera delar av arbetet i gruvor är så lyckat att projektet får nu en fortsättning.

I projektet PIMM DMA, Digitalised Mining Arena, deltar ABB, Atlas Copco, Boliden, Ericsson, InfoVista, RISE, Telia, Volvo Construction Equipment och Wolfit.

Projektet går ut på att maskiner i gruvan är hopkopplade via den senaste mobilnätstekniken och kan kommunicera och dela data utan problem, samt att nya maskiner, system eller företag enkelt kan anslutas.

PIMM DMA skapar förutsättningar för att kunna utveckla nya smarta tjänster som möjliggör ytterligare automatisering och fjärrstyrning som därmed bidrar till en effektivare och mer säker gruvdrift. Målet är att de insikter projektet ger och de lösningar som testas i gruvan även ska kunna återanvändas i andra branscher som nu digitaliseras.

Det här är ett projekt i teknisk framkant, med deltagare från en rad stora svenska företag, och vi ser det som en ledstjärna. Vi hoppas att resultaten ska inspirera andra aktörer att arbeta med digitalisering i sina respektive branscher och därmed stärka konkurrenskraften för svenska företag, säger Eilert Johansson, projektledare vid RISE.

Han fortsätter:

- Vi ser att personal som arbetar i gruvan får större påverkansmöjligheter och kan göra mer genom digitaliseringen. Processer kan till exempel fortfarande pågå även fast människor inte kan vara i gruvan på grund av sprängningar.

Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telia Sverige, fyller på:

- Ambitionen i det här projektet är att utveckla den tekniska förmågan med tillhörande arbetssätt och processer för att kunna samverka i ett digitalt, uppkopplat ekosystem. Vi hoppas det blir en katalysator och inspiration för nya tankar och idéer kring hur man kan skapa värde genom digitalisering i en mängd olika branscher.

Telia, Ericsson och InfoVista kommer ansvara för att vidareutveckla och optimera det mobilnät som byggts i gruvan och där testa teknik som i framtiden kan användas i nästa generations mobilnät, 5G. Telia ansvarar även för att utveckla och testa den tekniska plattform som är navet i gruvans digitala ekosystem.

ABB kommer arbeta med lösningar för att via mobilkommunikation koppla upp drift och underhållspersonal i gruvan till processdata från produktionssystemet 800xA. Atlas Copco.

Volvo Construction Equipment kommer koppla upp sina produkter och lösningar mot mobilnätet. Atlas Copco kommer till exempel att koppla upp och fjärrstyra borriggar och Volvo CE kommer att utöka sina tester från första PIMM-projektet med mer avancerad fjärrstyrning och kontroll av hjullastare.

Syftet är att förstå hur man kan skapa värde från uppkopplade maskiner samt utforska hur data som hämtas in från utrustning kan delas mellan projektdeltagarnas system för att kunna utveckla nya tjänster och automatisera ytterligare processer i gruvan.

 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078