23948sdkhjf

Ny process för textilåtervinning

En ny process, Blend Re:wind, gör det möjlighet att ta till vara på både bomullen och polyestern i tyg med fiberblandning.

För första gången presenteras en metod där både bomullen och polyestern från tyg med polyester- och bomullsfiberblandning kan återvinnas.

Processen är resultatet av sex års forskning och har tagits fram inom forskningsprogrammet Mistra Future Fashion av forskare vid Chalmers och RISE tillsammans med skogsindustriföretaget Södra.

Processen gör det möjligt att storskaligt kommersialisera framtida produktion av återvunnet tyg och bygger på cirkulära lösningar för båda materialen. Då kan material som hittills samlats in, förbränns och läggs på deponi i stället återvinnas. Huvudfokus har varit på att återvinna bomull och fibrerna separeras i en kemisk process och frigörs till tre rena produkter; bomull och polyesterns två byggstenar, en i fast och en i flytande form. Bomullen återvinns sen till nya viskosfilament av hög kvalitet och polyestern kan åter byggas upp till nya starka fibrer.

 Projektet har letts av Dr Hanna de La Motte och därtill har doktorandarbetet signerat Anna Palme.

De fyra starka fördelarna med processen är återvunna fialment av hög kvalitet, fullständig återvinning av polycottonblandningar med rena produktflöden och med högt materialutbyte, går att genomföra med befintliga indsutriprocesser och har en stark miljöprestanda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141