23948sdkhjf

Räddning mot ensamjul

För den som lever ensam kan julen göra att ensamheten känns ännu tyngre än annars - Men det finns bot i form av en gruppresa i juletid enligt en av Sveriges största gruppresearrangörer...

Julen är för många en glädjefylld högtid som fylls av tid med familjen, skratt och jultraditioner. Men för den som lever ensam kan julen göra ensamheten extra påmind. Idag lever var fjärde svensk i ensamhushåll och 27 procent saknar umgänge med en nära anhörig.

 Sverige är faktiskt det land i Europa med flest antal ensamhushåll – var fjärde svensk (39 procent) lever idag ensam. Landets största gruppresearrangör har under många år tagit människor på resor över både jul och nyår – såväl i Sverige som på långresor.

 Emanuel Karlsson, vd för Rolfs Flyg & Buss menar att gruppresan är bra sätt att dela på upplevelser tillsammans med andra. Ett socialt resande, speciellt över högtider som julen.

 – Ensamheten är kanske en av vår tids stora utmaningar och under julen kan den för en del göra sig extra påmind. Men det finns enkla sätt att vända på ett ensamt julfirande. Att åka på en rundresa är exempelvis ett bra sätt att lära känna nya människor och skapa nya minnen gör den ensamma julen till något den bör vara, säger Emanuel Karlsson.

 Ändå är det relativt få som reser iväg på egen hand. En djupdykning i researrangörens resestatistik visar att endast fem procent av alla resor utgörs av solokvistar. Bekymrande tycker Emanuel Karlsson själv. 

 − Det svenska julfirandet centreras kring den föråldrade idén och normen om att julfirande sker med familjen och nära släktingar. Samtidigt var det 27 procent av den svenska befolkningen som saknade umgänge med en anhörig mer än en gång per kvartal eller mer sällan, visar siffror från Statistiska centralbyrån, säger Emanuel Karlsson.

 Guide – fira jul på gruppresa 

För att navigera utbudet av stämningsfyllda julfiranden har gruppresearrangörern samlat en guide för julen 2017. Resorna som innehåller upplevelser tillsammans med andra bidrar till ett helt annat sätt att resa på, menar gruppresearrangörern.  

 – Att resa ensam i grupp, där upplevelserna står i centrum, blir något helt annat än att resa ensam på egen hand. Man kan välja att vara en i gruppen eller bara följa med. Det är vad det sociala resandet mångt och handlar om, säger Emanuel Karlsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063