23948sdkhjf

Klart för slutsanering i Teckomatorp

Drygt 170 miljoner kronor från Naturvårdsverket innebär samtidigt ett klartecken för att sanera den förorenade mark som fortfarande återstår på BT Kemi-området.

– Nu är vi där, vilket är fantastiskt, säger Birgitta Jönsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Svalöv, som just fått beskedet att Naturvårdsverket anslår 170,7 miljoner kronor för den avslutande saneringen runt BT Kemis gamla fabrik i Teckomatorp.

– Beskedet är verkligen glädjande för Svalövs kommun och Teckomatorp att vi nu äntligen kan se ett slut på den miljöskandal som inleddes för över 40 år sedan. Det var osäkert in i det sista om vi skulle få de medel vi ansökt om. Men nu är vi där, vilket är fantastiskt, säger Birgitta Jönsson.

Totalt rör det sig om statliga bidrag på 170,7 miljoner kronor, viket gör det möjligt att inleda och slutföra saneringen av södra delen av området runt BT Kemis gamla fabrik i Teckomatorp, ett arbete som ska genomföras under perioden 2018-2023.

Enligt nuvarande planer kommer den skyddspumpning som redan pågått under några år att fortsätta under 2018. 2019 kommer att användas för planering av det operativa saneringsarbetet som kommer att utföras under 2020-2021.

– Att saneringens slutförande 2021 sammanfaller med att Söderåsbanan öppnas för Pågatågstrafik är väldigt lyckosamt och bra tajmat, säger Birgitta Jönsson, som hoppas att dessa åtgärder ska leda till ökad inflyttning till såväl kommunen i allmänhet som till Teckomatorp.

Även Hans-Inge Svensson, ordförande i BT Kemi Efterbehandling, har tagit emot finansieringsbeslutet med glädje.

– Detta är väldigt glädjande att Naturvårdsverket beviljat medlen och att vi nu kan komma igång med den tidplan vi tidigare också varit överens om. Glädjande är det också för Teckomatorpsborna att vi äntligen får ett slut på denna affär, säger Hans-Inge Svensson.

Men det har varit en segdragen och kostsam process som såg sitt ursprung 1965 då BT Kemi inledde produktionen av växtgifter, en verksamhet som pågick till 1977. Bedömningen är att den saneringsprocess som nu börjar närmar sig slutet, år 2021 kommer att ha uppgått till sammanlagt cirka en halv miljard kronor.

På det område som återstår att sanera fanns bland annat de underjordiska betsvämmorna. Provtagningar har visat att delar av marken är lika förorenad som där de nedgrävda och läckande giftfyllda tunnorna på det norra området hittades.

Dessa ämnen finns fortfarande kvar i marken. BT Kemi-området har fått högsta riskklass och är placerat som nummer ett i Skåne läns prioriteringslista över de ur risksynpunkt allvarligaste objekten, säger Ingela Hiltula, biträdande chef för samhällsavdelningen Naturvårdsverket.

Tanken är därför att gräva upp den mest förorenade jorden genom en metod som liknar den som användes på det norra området. Attitydundersökningar visar att även en majoritet av lokalbefolkningen föredrar att de förorenade massorna grävs upp och forslas bort framför att massorna ska kapslas in och lämnas kvar.

De undersökningar som redan gjorts pekar på att ungefär 53 000 ton jord kommer att schaktas bort från de mest förorenade områdena. Vid de underjordiska betsvämmorna handlar det om att ta bort ett jordlager på upp till sex meter. På så sätt utlovas att runt 80 procent av föroreningarna tas bort för att tas om hand på lämplig plats. Bedömningen är att det går att få tillräcklig säkerhet i framtiden utan att all förorenad jord tas bort.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064