23948sdkhjf

Fossilfritt kraftvärmeverk

För att uppnå målet att bli helt fria från bränslen som kol och olja till 2020 planerar Mälarenergi att bygga ett nytt kraftvärmeblock vid Kraftvärmeverket i Västerås.

Mälarenergi har som mål att bara använda förnybara och återvunna bränslen från år 2020. Den nya kraftvärmeanläggningen, Block 7, kommer möjliggöra att Mälarenergi kan sluta använda bränslen som kol och olja. Block 7 ska istället använda återvunnet trä som bränsle.

COWI har fått i uppdrag att ansvara för mark- och byggentreprenaderna. I det ingår projektering av samtliga platsgjutna betongkonstruktioner med tillhörande El- och Mark/VA-projektering

COWI har mångårig erfarenhet från kraftanläggningar och var även med när Mälarenergi byggde Block 6, den senast byggda kraftvärmeanläggningen. COWIs åtagande då var dels all bygg- och el-projektering i byggentreprenaderna för panna, rökgasrening och turbin, dels projektledning, planering, CAD-samordning med mera.

- Det känns mycket bra att COWI återigen medverkar vid projekteringen av ytterligare en kraftvärmeanläggning som den här gången möjliggör att vi helt går ifrån bränslen som kol och olja, säger Niklas Gunnar, affärsområdeschef Värme hos Mälarenergi.

Den 4 oktober inleddes arbetet med att bygga den nya kraftvärmeanläggningen - en investering på 1,7 miljarder kronor. Block 7 beräknas tas i drift år 2020. Med en planerad kapacitet på 150 MWth (termisk effekt) kommer Block 7 stå för cirka 36 procent av värmeproduktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.44