23948sdkhjf

Macchiarinis artiklar bör återkallas

Centrala etikprövningsnämnden fastslår att Macchiarinis artiklar innehåller vetenskaplig oredlighet och bör återkallas. Inte heller visselblåsarna fråntas ansvar.

Expertgruppen för oredlighet i forskning vid Centrala etikprövningsnämnden har i dag, på begäran av Karolinska institutet beslutat om yttrande där Paolo Macchiarini är en av dem som anklagas för oredlighet i forskning.

Ärendet berör sex vetenskapliga artiklar vilka alla till största delen handlar om transplantationer av syntetiska luftstrupar. Artiklarna har tidigare granskats av professor Bengt Gerdin, som konstaterade oredlighet i samtliga artiklar. KI friade trots det Paolo Macchiarini och övriga författare.

Därefter har KI på nytt öppnat ärendet. Expertgruppen har anlitat två externa sakkunniga, professorerna Martin Björck och Detlev Ganten, vilka precis som Bengt Gerdin funnit att det förekommer oredlighet i de anmälda artiklarna.

Expertgruppen konstaterar att transplantationerna av de syntetiska luftstruparna i artiklarna beskrivs som lyckade, något som inte har varit fallet. Granskarna finner att det har getts vilseledande och förskönande information om patienters faktiska tillstånd och att betydelsefull information undanhållits i detta syfte. Dessutom har det falskeligen uppgetts att det funnits etikprövningstillstånd.

Samtliga författare till de sex artiklarna är ansvariga för vetenskaplig oredlighet fastslår granskningsgruppen. Ansvaret vilar dock olika tungt på de författare som medverkat till artiklarna. Främst ansvarig är Paolo Macchiarini såsom huvudförfattare och forskningsledare samt övriga som haft en mer framträdande roll i forskningen och artikelförfattandet.

Vilket närmare ansvar respektive författare har och vilka åtgärder som därmed ska vidtas för var och en är upp till arbetsgivaren att avgöra. Nu ska även författarna få inkomma med yttranden innan rektor vid Karolinska Institutet fattar beslut om oredlighet i forskning. Någon tidpunkt för när beslutet kan fattas går i dag inte att fastställa.

Ärendet Macchiarini uppmärksammades då fyra så kallade visselblåsare larmade ledningen. Tre av de fyra anmälarna är medförfattare i en av artiklarna och en av dessa i ytterligare en artikel. Expertgruppen anser att visselblåsarna ska ha erkännande för att de anmälde missförhållandena till Karolinska institutet, men det fråntar dem likväl inte författaransvar. I förhållande till övriga medförfattare har de dock på ett tidigt stadium reagerat mot oegentligheter i publikationer och förfaringssätt, vilket enligt expertgruppen bör räknas visselblåsarna till godo vid arbetsgivarens kommande bedömning av åtgärder.

Expertgruppen uppmanar berörda tidskrifter att återkalla samtliga sex artiklar.

- Besked om forskningsfusk en lättnad. Ingen patient ska utsättas för experiment i svensk vård. Dock en klen tröst för alla som farit illa. Så kommenterar forskningsministern Helene Hellmark nämndens yttrande, på twitter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079