Viktigt EU-steg mot lönedumpning

| Av Marianne Ovesen | Rent | Tipsa redaktionen

EU:s ministerråd har slutligen enats om ett förslag till reviderat utstationeringsdirektiv. Förslaget innebär bland annat att det på en arbetsplats ska råda lika lön och arbetsförhållanden för lika arbete.

Om förslaget antas av EU-parlamentet kan det utgöra ett viktigt steg i kampen mot lönedumpning i västra och norra Europa. Transportbranschen och byggbranschen, men också städbranschen, brottas med ibland mycket grovt utnyttjande av utländsk arbetskraft. 

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är nöjd efter de ganska långdragna diskussionerna med ministerkollegorna i EU. 

– Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för, för det bådar gott för det fortsatta samarbetet i EU, säger hon till TT.

Läs också: Ny plaststrategi kan ge investeringar

Ministrarna har bland annat enats om att utstationerad personal ska kunna arbeta 12 månader i ett annat EU-land med möjlighet till ytterligare sex månaders förlängning, om arbetsgivaren ger en godtagbar motivering. Under den tiden behöver personen inte helt omfattas av värdlandets regler, men principen lika lön och villkor inom en och samma arbetsplats, ska råda.

Ministerrådets ordförande Jevgeni Ossinovski, säger i ett pressmeddelande att förslaget är en kompromiss som har ett brett stöd i rådet. 

Läs också: EU-medborgaren genererar 480 kg avfall

– Den slutgiltiga texten hittade den fina balansen mellan att utstationerad personal behandlas rättvist och att man inte skapar nya hinder för den fria rörligheten av arbetskraft.

Syftet med utstationeringsdirektivet är att underlätta tillgången på arbetskraft och tjänster inom EU, samtidigt som förutsättningar för en sund konkurrens och schyssta arbetsförhållanden och rättigheter upprätthålls. 

Förslaget innebär följande:

  • att lön till utstationerad arbetskraft är i nivå med värdlandets lagar och regler. Reglerna kring lön ska motsvara dem för lokal arbetskraft. Lönen ska inte bara ligga på miniminivå utan också omfattas av exempelvis bonusar och andra ersättningar 
  • att långtidsplaceringar får var tolv månader långa och kan förlängas med sex månader, om arbetsgivaren har en godtagbar motivering
  • att utstationerad arbetskraft ska ha villkor i enlighet med internationella kollektivavtal inom respektive sektor
  • att temporär utstationerad arbetskraft behandlas på samma sätt som lokal arbetskraft
  • att direktivet kan träda i kraft efter en övergångsperiod på tre år plus ytterligare ett år.


Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Ledare: Regeringens planekonom

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Nyhetsbrev

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Städning sämre för kvinnor än för män

Kvinnor som städar mycket, antingen professionellt eller i hemmet, riskerar att på lång sikt få minskad lungkapacitet. Det har norska forskare vid universitetet i Bergen visat i en ny studie.

Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Sodexo och Stora Sköndal i samarbete

Algextrakt kan bli läkemedel

Att förflytta människor med smärta

Plus

Branschorganisationer oense

Sveriges Bussföretag och EU vill att all busstrafik ska få tillgång till bytespunkter och terminaler – Men Svensk Kollektivtrafik vill inte släppa in kommersiella bussar dit, läs om det här!

Många döda i soptippsras

Klartecken för efterlängtad utbildning

-Jag tror att det här är en utbildning som branschen behöver, säger Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Plus

Leufstadius: "Vi ska vara remissinstans!"

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik är sedan ett år petade som remissinstans hos Näringsdepartementet – Något som upprör organisationen, läs här vad som händer nu!

Företag gillar kollektivavtal

60 procent av Sveriges företag vill ha kollektivavtal. Främsta orsaken är att avtalen förbättrar relationen med de anställda och ger företaget bättre anseende på marknaden. Det framkom vid Arbetsmarknadsekonomiska rådets presentation av rapporten "Hur fungerar kollektivavtalen?"

Utökar kapaciteten inom PA12-pulver

En världsnyhet för möbelbranschen

Snabba ryck med bra tryck

Nya innovationer har revolutionerat vägunderhållet hävdar Ströman Maskin. – Laken har förändrat hela vinterväghållningen, den plus höghastighetsspridaren har gett oss en helt annan vinterdrift.

Maxad mix hejdar halkan

Karlstad var ”sämst” på att sopsalta, en transportledare experimenterade sig då fram till en ny lösning – Karlstadlaken som sedan dess ska ha lett till mindre halka, lägre kostnader och färre olyckor.

Laken dög när flingorna flög

Att byta torrsalt mot lake löste inte bara problemet med dammiga skogsvägar, det gav Peab helt nya affärsmöjligheter. "I stället för en återkommande årlig kostnad har vi nu intäkter med bra förtjänst".

Förpackningsinsamlingen vill växla upp

Sverige är bland de bästa i klassen i Europa på att samla in och återvinna förpackningar. Men FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, som sköter verksamheten, vill gå ännu längre. Nu efterlyser de politiska beslut som gör det möjligt.

Vaktkameror hos SL

Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

FM-utbildning får fortsätta

Hoppfulla ministrar efter möte

Ängelholm städar skolor med robot

Miab/NCA blir Miab

Kriminalvården storrekryterar

Personalen utan bonus

Ny provningsmetod metod med radiologi

Licensaffärer lyfter Bactiguard

Förvärvar inom medicinteknik

Sodexo fick "Gold Class" igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.199