Viktigt EU-steg mot lönedumpning

| Av Marianne Ovesen | Rent | Tipsa redaktionen

EU:s ministerråd har slutligen enats om ett förslag till reviderat utstationeringsdirektiv. Förslaget innebär bland annat att det på en arbetsplats ska råda lika lön och arbetsförhållanden för lika arbete.

Om förslaget antas av EU-parlamentet kan det utgöra ett viktigt steg i kampen mot lönedumpning i västra och norra Europa. Transportbranschen och byggbranschen, men också städbranschen, brottas med ibland mycket grovt utnyttjande av utländsk arbetskraft. 

Läs också: Miljöministrar diskuterade plast

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är nöjd efter de ganska långdragna diskussionerna med ministerkollegorna i EU. 

– Nu har vi ett brett stöd för det här förslaget och det är jag väldigt glad för, för det bådar gott för det fortsatta samarbetet i EU, säger hon till TT.

Ministrarna har bland annat enats om att utstationerad personal ska kunna arbeta 12 månader i ett annat EU-land med möjlighet till ytterligare sex månaders förlängning, om arbetsgivaren ger en godtagbar motivering. Under den tiden behöver personen inte helt omfattas av värdlandets regler, men principen lika lön och villkor inom en och samma arbetsplats, ska råda.

Ministerrådets ordförande Jevgeni Ossinovski, säger i ett pressmeddelande att förslaget är en kompromiss som har ett brett stöd i rådet. 

Läs också: Diskuterar plast i haven med EU-kollegor

– Den slutgiltiga texten hittade den fina balansen mellan att utstationerad personal behandlas rättvist och att man inte skapar nya hinder för den fria rörligheten av arbetskraft.

Syftet med utstationeringsdirektivet är att underlätta tillgången på arbetskraft och tjänster inom EU, samtidigt som förutsättningar för en sund konkurrens och schyssta arbetsförhållanden och rättigheter upprätthålls. 

Förslaget innebär följande:

  • att lön till utstationerad arbetskraft är i nivå med värdlandets lagar och regler. Reglerna kring lön ska motsvara dem för lokal arbetskraft. Lönen ska inte bara ligga på miniminivå utan också omfattas av exempelvis bonusar och andra ersättningar 
  • att långtidsplaceringar får var tolv månader långa och kan förlängas med sex månader, om arbetsgivaren har en godtagbar motivering
  • att utstationerad arbetskraft ska ha villkor i enlighet med internationella kollektivavtal inom respektive sektor
  • att temporär utstationerad arbetskraft behandlas på samma sätt som lokal arbetskraft
  • att direktivet kan träda i kraft efter en övergångsperiod på tre år plus ytterligare ett år.


Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Forum för cirkulära materialflöden

Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Batterianläggning i drift vid vindkraftspark

Vattenfalls batterianläggning vid en vindkraftspark i Wales lagrar nu förnybar vindkraft. Därmed bidrar batterianläggningen till stabiliteten i det brittiska elsystemet.

Ny vd möter branschen på Solvalla

City Gross inför papperslösa kvitton

Nyhetsbrev

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Sök pengar för att byta jobb

Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

Ska utveckla läkemedel med cannabinoider

Klaria påbörjar utveckling av läkemedel med cannabinoider.

Vattenfall storsatsar på snabbare service

Vattenfall Eldistribution satsar på att utveckla smarta elnät som ger snabbare kundservice vid elavbrott för 65 000 kunder i ett första steg.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

Ny ekonomichef till Inspira

De vann Swedenbio Award

Skärpt kartläggning av antibiotikaresistens

Nu börjar Folkhälsomyndigheten att publicera både nationella och regionala rapporter årligen om antibiotikaresistensens hos viktiga sjukdomsframkallande bakterier i Sverige.

Talent Plastics Alstermo får ny ägare

O.F. Ahlmark & Eftr. AB (OFA) har avyttrat Talent Plastics Alstermo AB till A-Plast.

Vinterns snöröjning utvärderas

Kärchers robot vann i Amsterdam

Kärchers städrobot Kira B 50 är både mindre och mer självgående än andra på marknaden. Det var en tung orsak till att 2018 Amsterdam Innovation Awards jury utsåg Kira B 50 till vinnare i tävlingens kategori för maskiner, tillbehör och komponenter.

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

Planerar ny organisation

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.173