23948sdkhjf

Metallåtervinning vid krematorier värd 80 miljoner

juli 2016 infördes en lag om att metallrester som blir kvar vid kremering ska återvinnas. Sedan dess har drygt 30 ton metall till ett värde av 80 miljoner kronor återvunnits vid Svenska kyrkans krematorier.

I samband med lagändringen genomförde Svenska kyrkan en gemensam upphandling som vanns av företaget Fönix miljö AB. Ett ramavtal tecknades som i dag femtiotre av Svenska kyrkans femtiosex krematorier är anslutna till. Genom att så många anslutit sig har Svenska kyrkan kunnat få en god bild av de volymer som hanteras. Under perioden november 2016 till oktober 2017 återvanns 30 643 kg metall till ett värde av 80 miljoner kronor.

- Vi kvalitetssäkrar tjänsten ur etiska och ur hållbarhetsaspekter, samtidigt som vi får en tydlig bild av volymerna och värdet av återvinningen vid krematorierna. Det här visar hur bra det kan bli om så gott som alla ansluter sig till ett ramavtal, säger Hanna Skoglund, inköpare i Svenska kyrkans samverkande inköp.

Metallåtervinning från krematorier innehåller flera etiskt känsliga aspekter, både när det gäller respekten för den avlidne och ansvar för miljön. Där har ramavtalet med Fönix avgörande styrkor, säger Hanna Skoglund.

- Företaget erbjuder bland annat en metod att separera små rester av organiskt material från metalldelar som blir kvar efter kremering. Det materialet samlas sedan ihop och får sin plats på en kyrkogård.

Hanna Skoglund betonar att siffrorna under detta första verksamhetsår är exceptionella, då många krematorier har lagrat metaller och inväntat lagändringen.

Överskottet från metallåtervinningen vid krematorierna går enligt lag till Allmänna arvsfonden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078