23948sdkhjf

Hjärtsvikt förtsätter att döda

Allt färre dör i hjärt-kärlsjukdom, men när det kommer till hjärtsvikt är sifforna fortsatt mörka. Nu startar stor studie för att se om hjärtpumpar ska ersätta läkemedel.

Det är Göran Dellgren vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset som ska undersöka om permanenta hjärtpumpar kan ersätta konventionell läkemedelsbehandling vid svår hjärtsvikt. Samtliga universitetssjukhus i Sverige samarbetar kring studien.

 Vi vill ta reda på om patienter med svår svikt och som är för sköra för en transplantation, kan leva längre och med bättre livskvalitet om de i stället får en pump inopererad. Vi söker just nu fler patienter och hoppas kunna studera 140 deltagare under två år, säger Göran Dellgren, sektionschef för Transplantationscentrum vid sjukhuset.

En kvarts miljon människor lider av hjärtsvikt och 3 500 dör  fortfarande varje år. Det är lika många som för 15 år sedan. De flesta behandlas bara med läkemedel. Hjärtpumpar får bara de patienter som väntar på en hjärttransplantation, men bristen på hjärtan att donera är stor. Endast cirka 60 hjärttransplantationer genomförs i Sverige i varje år. 

Studien finansieras av Hjärt-lungfonden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063