23948sdkhjf

Fem unga forskare får pengar

Uppsala universitet och Karolinska institutet dominerar när årets Ragnar Söderbergforskare utses.

Efter en peer review-process har fem unga forskare i medicin beviljats anslag från Ragnar Söderbergstiftelsen. Huvudkriterier vid bedömningen är vetenskaplig kvalitet, forskarens kompetens samt potential att självständigt och framgångsrikt driva ett forskningsprojekt och bli en engagerad forskningsledare. Dessa fem kan nu ställa sig i skaran av totalt 38 Ragnarforskare i medicin. Totalt beviljar stiftelse i år anslag om 40 miljoner kronor de fem forskarna i medicin.

Ragnar Söderbergforskare i medicin 2017 är:

  • Henrik Boije, Uppsala universitet. Han vill förstå hur ryggmärgens nervcellkretsar är organiserade för att kunna växla mellan olika former av rörelsemönster.På sikt kan forskningen bidra till att förstå vilken roll nedbrytning av nervkretsar har i traumatiska skador och degenerativa sjukdomar.
  • Carmen Gerlach, Karolinska Institutet. Hon utforskar immunförsvaret och en speciell typ av immunceller, CD8 T-celler, som är särskilt bra på att skydda oss mot infektioner och cancer. Kunskapen kan sedan komma att användas för att designa mer effektiva vacciner och immunterapier.
  • Kaska Koltowska, Uppsala universitet. Hon undersöker lymfkärlssystemet som bland annat är viktigt för vårt immunförsvar och för att hjälpa kroppen att hålla sin vätskebalans. Hon vill i synnerhet förstå hur tillväxten av lymfkärlssystemet regleras. På sikt kan resultaten bidra till att hitta nya målmolekyler för läkemedel.
  • Magdalena Paolino, Karolinska Institutet. Hon studerar ubiquitinering som är en process som styr många viktiga skeenden i cellen. Framför allt intresserar hon sig för dess roll för tarmens stamceller. Resultaten från projektet kan hjälpa oss att förstå hur den ständiga föryngringen av tarmens slemhinna går till, men också att förstå uppkomsten av tarmcancer.
  • Björn Reinius, Karolinska Institutet. Han studerar kvinnans två könskromosomer, och hur den ena av dem alltid stängs av i kvinnors celler. Han vill förstå hur det går till i detalj. Den kunskapen kan lära oss om grundläggande processer som styr våra geners aktivitet och bidra till att förstå sjukdomar som beror på en felaktig reglering av X-kromosomen.

Ragnar Söderberg var en förgrundsgestalt inom svenskt näringsliv under 1900-talet. Han donerade 20 000 så kallade stamaktier i Ratos till stiftelsen, som grundades den 5 maj 1960. Stiftelsens kapital omfattade då 6,5 miljoner kronor. Varje år görs två utlysningar: i maj i medicinsk vetenskap, i november i ekonomisk vetenskap och rättsvetenskap. En av stiftelsens viktigaste uppgifter är att bidra till förnyelse av forskningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095