23948sdkhjf

AV granskar hotell- och restaurangbranscherna

Arbetsmiljöverket ska nu granska hotell-, restaurang- och detaljhandelbranschernas förebyggande arbetsmiljöarbete så att arbetsgivarna förstår riskerna för att deras anställda kan drabbas av sjukdomar och olyckor.

Under två veckor ska Arbetsmiljöverket inspektera 2 000 arbetsplatser runtom i landet. Inspektionen genomförs som en del av en större informationskampanj som även drivs i samtliga 28 medlemsländer inom EU samt Norge och Island.

Peter Burman, ansvarig för kampanjen på Arbetsmiljöverket, säger att arbetsgivarna, genom kampanjen, ska bli bättre på att hitta riskerna för att kunna skydda arbetstagare i alla åldrar.

– Ingen ska behöva sluta sitt jobb i förtid för att det slarvas med det förebyggande arbetsmiljöarbetet.

Arbetsskadestatistiken inom hotell och restaurang samt detaljhandeln visar att anmälningar om arbetsolyckor med sjukfrånvaro och arbetssjukdomar har ökat sedan 2012. Det handlar ofta om att kroppen belastas på fel sätt, men också om stress och hög arbetsbelastning. Inom dessa branscher är var femte arbetstagare mellan 20–24 år.

– Att få koll på riskerna innan någon skadas är viktigt i branscher där många unga arbetar. Vi kan inte acceptera att unga skadas i sin första kontakt med arbetsmarknaden, säger Peter Burman.

Koll på att förebygga arbetsskador

Bland annat ska AV:s inspektörer undersöka om arbetsgivarna arbetar systematiskt med att bedöma och åtgärda risker i sin verksamhet.

– Det är så man kan rädda någon från att bli sjuk eller skada sig i jobbet, säger Lena Lindskog, som leder arbetet inom kampanjen.

Inspektionen genomförs mot bakgrund av att Europas befolkning blir äldre och att arbetstagare i framtiden kommer att behöva hålla sig friska för att kunna försörja allt fler pensionärer. Arbetsmiljön är en viktig faktor för att kunna vara frisk och vilja jobba längre.

Andra branscher som också ska inspekteras är: callcenters, magasinering och varulagring samt informations.- och kommunikationsarbete.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109