23948sdkhjf

Lyckad dag om smörjteknik

Så var då Smörjteknikdagen i Göteborg genomförd. Under dagen hölls tio förläsningar.

Ett 90-tal deltagare sökte sig till konferenslokalen i Göteborg på tisdagsmorgonen. Efter incheckning inledde Mats Norling från Europafilter med att berätta om off-linerening, som kopplas på maskiner i efterhand för att rena smörjoljan.

Han propagerade också för regelbundna oljeanalyser, för att kunna upptäcka trender, vilket flera av de andra föreläsarna också gjorde under dagen, bland annat Rickard Jansson från Exova.

- Man kan spara kostnader genom att angripa problemet med partiklar i oljan på ett tidigt stadium, sade han.

Göran Gustafsson, från Preem, betonade hur viktigt det är att underhållsavdelningar får vara med redan från början vid en upphandling. Det är inte bra när inköpsavdelningen sköter allt själv.

- Det blir billigare om man beställer direkt från början än att köpa till saker i efterhand.

Han gav också ett annat råd: standardisera företagets smörjmedelsanvändning.

- Acceptera aldrig när en leverantör säger ”Den här måste smörjas med xxx” utan kräv att utrustningen ska funka med smörjmedel ur ert standardsortiment. Och kräv att leverantörerna lämnar med relevant dokumentation. Skriv in i upphandlingsavtalet att ni inte betalar förrän ni har fått dokumentationen.

Lika viktigt innan ett inköp av utrustning är att tänka igenom om smörjningen kommer att kunna skötas riskfritt och om installationen blir underhållsvänlig, menade Göran Gustafsson. Hur ska till exempel oljetömningen ske? Finns det bra ställen på applikationen där oljeprover kan tas?

Roger Persson, från Volvo, gick igenom flera fall från verkligheten där byte till rätt olja löste ett slitageproblem och andra bekymmer. Det handlar om att göra rätt produktval, att välja olja med rätt viskositet, var hans budskap.

Rickard Wolffelt, Tribologen, gav en entusiastisk föreläsning om vikten av att utbilda sin smörjpersonal och att använda bra verktyg i det dagliga smörjarbetet. Med bra verktyg menade han ett elektroniskt maskinkort där alla relevanta parametrar skrivs in och det dagliga arbetet loggförs.

- Där står vem som ansvarar för vad, hur smörjningen ska ske, med vilken olja, med vilken intervall, när senaste kontrollen gjordes, senaste oljebytet och så vidare. Röd text talar om vad som måste åtgärdas direkt.

I pauserna minglades det livligt. Erfarenheter utbyttes och kontakter knöts. Smörjteknikdagen arrangerades av U&D, i samarbete med systertidningen Process

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.456