23948sdkhjf

Cool mikroskopiteknik ger nobelpris

Årets Nobelpristagare i kemi är Jacques Dubochet, Joachim Frank och Richard Henderson för utvecklingen av kryoelektronmikroskopi.

– Det här är ett mycket viktigt erkännande. Tack vare kryoelektronmikroskopi kan forskare nu ta bilder av livets molekylära maskineri, något som är avgörande för den grundläggande förståelsen av livets kemi såväl som för läkemedelsutveckling, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige om årets nobelpris i Kemi, i en kommentar.

De tre prisatagarna Jacques Dubochet, Schweiz, Joachim Frank, Tyskland, och Richard Henderson Skottland har tillsammans bidragit till att utveckla elektronmikroskopi, en metod som sedan 2013 används rutinmässigt av forskare för att ta fram tredimensionella strukturer i atomupplösning av biomolekyler. 

Pristagarna har utvecklat en effektiv metod för att ta fram tredimensionella bilder av livets molekyler. Med hjälp av kryoelektronmikroskopi kan forskare nu frysa biomolekyler mitt i deras flyktiga rörelser och avbilda dem i atomär upplösning. Tekniken har tagit biokemin in i en ny era, skriver Kungliga vetenskapsakademien i sitt pressmeddelande.

En bild är en nyckel till förståelse. Vetenskapliga genombrott bygger ofta på att människan har lyckats visualisera sådant som vårt öga egentligen inte kan se. Biokemins karta har dock under långt tid varit fylld av vita fläckar eftersom det med tillgängliga tekniker har varit besvärligt att ta fram bilder av livets alla molekylära maskinerier. Kryoelektronmikroskopin förändrar detta. Nu kan forskare frysa biomolekyler mitt i deras rörelser och visualisera förlopp som man tidigare aldrig har sett, vilket är avgörande för såväl den grundläggande förståelsen av livets kemi som läkemedelsutveckling.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078