23948sdkhjf

Fika med Victoria poppis

Svensken tar helst en fika med kronprinsessan Victoria på kanelbullens dag 4 oktober - Få lär dock få den äran.

Den svenska fikakulturen är både unik och helig. Inför kanelbullens dag har Circle K tagit reda på mer om fenomenet. Kartläggningen visar att varannan svensk fikar minst en gång om dagen. Fikan sker oftast på eftermiddagen, och då gärna i sällskap av en familjemedlem och helst med en kopp hederligt bryggkaffe, tillsammans med en smörgås eller en bulle. Kronprinsessan Victoria toppar listan över den kändis man helst fikar med.

Circle K:s fikakartläggning har tagits fram tillsammans med Novus i syfte att få en bättre bild av svenskarnas fikavanor. Kartläggningen visar bland annat att fikat har sin givna plats i svenskens dagliga rutin. Nästan varannan svensk uppger att de fikar minst en gång per dag och att de oftast spenderar 15–29 minuter på den gyllene stunden. För en fjärdedel är fikan till och med över en halvtimme lång.

6 av 10 anger att det främsta skälet till att de fikar är för att få en paus i vardagen. Det stämmer väl överens med den vanligaste tidpunkten för en fika, eftermiddagen, då den klassiska eftermiddagsdippen gör sig påmind.

Något som är unikt för Sverige är också den älskade påtåren som traditionellt har ingått gratis. Påtåren är dock på tillbakagång, har aldrig funnits i övriga Europa och inte heller i den del av Skåne som brukar räknas som mera kontinental, nästan identisk med det som tidigare var Malmöhus län.

I takt med att kaffevanorna justerats har också påtåren allt mer fått stryka på foten och finns bara kvar på ställen som tillhandahåller vanligt bryggkaffe ur kanna. Undersökningen visar också att det klassiska bryggkaffet, eller snutkaffet som vissa kallar det, (59 procent) är den dryck man helst dricker till fikat. Till kaffet tar man gärna en smörgås (37 procent) eller en bulle (34 procent).

– Vi vet hur mycket fikatraditionen betyder för svenskarna och därför har vi också lagt ner väldigt mycket kärlek och engagemang på att ta fram en fikameny som passar alla smaker och preferenser. Hos oss hittar du allt från traditionellt bryggkaffe och kanelbullar till latte och frallor nybakade på station, säger Anna Boduljak, kategorichef Food på Circle K Sverige.

I kartläggningen framkommer det tydligt att sällskapet spelar en viktig roll för hur lyckad fikan blir. Män fikar helst med någon i familjen (29 procent), medan kvinnor helst fikar med en kompis (35 procent). Det minst populära fikasällskapet är grannen (1procent).

På frågan vilken svensk kändis man helst fikar med hamnar kronprinsessan Victoria i toppen, följd av hans majestät konung Carl XVI Gustav. Även kriminologen Leif GW Persson hamnar högt upp på listan, kanske för att han faktiskt är personlig vän med kungen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.38