23948sdkhjf

Få kommunala krav vid upphandling av golv

Enligt en undersökning gjord av Golvkedjan och Forbo Flooring ställer bara 25 procent av de svenska kommunerna krav på hållbarhet vid upphandling av golvtjänster. Och bara sex procent ställer alltid sådana krav.

Endast två av tio inköpsansvariga säger att de systematiskt följer upp kraven och de nationella målen för hållbarhet. Detta trots att det på webben finns enkla och kostnadsfria underlag för inköpsansvariga som vill göra en hållbar upphandling.

Lars-Åke Lidén, vd på Golvkedjan, menar att verkligheten troligen är ännu värre än deras undersökning kunnat konstatera.

Med ett beräknat värde på mellan 600 och 800 miljarder kronor per år har offentlig upphandling däremot alla möjligheter att vara en stark förändringskraft. Kommuner och landsting spelar en avgörande roll i utvecklingen mot ett mer hållbart byggande vad gäller miljö, ekonomi och socialt ansvar.

– Jag tror att det låga intresset främst beror på okunskap och ovana. Man är van att jaga låga priser och ser inte helheten. Inom till exempel mat och transporter verkar kommunerna ha kommit längre, där ställer man hållbarhetskrav, men i byggbranschen är det långt kvar, säger Lars-Åke Lidén.

-Det är synd, för golventreprenörer som också är auktoriserade golvföretag kan hjälpa offentliga upphandlare att nå sina miljömål, säger Johan Aspelin, vd för Golvbranschen, GBR, som står bakom kvalitets- och miljöledningssystemet Auktoriserat Golvföretag.

 auktorisation.se finns effektiva lösningar som gör upphandling av installation och material i en hållbar kombination möjlig och enkel.

Många kommuner menar att de av konkurrensskäl inte kan ställa skarpa krav kring hållbarhet och branschcertifiering. Men nya upphandlingsregler ger stora möjligheter att använda offentlig upphandling som ett strategiskt medel för att uppnå samhälleliga mål. Det kan exempelvis gälla att ta mer hänsyn till miljön eller att utesluta oseriösa leverantörer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079