23948sdkhjf

Skopan i backen vid världens fredligaste gräns

En smidig maskin kommer väl till pass på de trånga tomterna i Haparanda, Peter Koivurova trivs som fisken i vattnet i sin fyratonnare. – Det här är ”grävarnas Rolls Royce”.

Haparanda. En ensam minigrävare arbetar längst ut på den konstgjorda udden som mynnar ut i Stadsviken i Torneälven, Leveranstidningen 
Entreprenad träffar entreprenören Peter Koivurova på PK Last vid "världens fredligaste gräns".

PK Last har sin bas i Haparanda och uppdraget just denna vecka går ut på att jämna till slänter och vägkanter i den blivande EU-parken – lek- och rekreationsparken som ytterligare ska binda samman 
svenska Haparanda och finska 
Torneå.

Lastbilarnas framfart har förstört vägkanterna och det behöver fyllas på med matjord och ett lager stenmjöl, en 
Volvo L60H servar med matjord, en bandschaktare har avslutat det förberedande 
arbetet med att knuffa ut matjorden i grova drag och nu återstår bara slutfinishen för Peter Koivurova.

Han trivs som fisken i vattnet där han sitter vid spakarna i sin Take Job TB 138 FR.

– Det här är ”grävarnas Rolls Royce”, säger Peter Koivurova.

Tidigare hade han en JCB, men valde att byta ut den till förmån för Take Job-grävaren.

– Den här är ännu smidigare till exempel vid husgrundsdränering.

Maskinen väger fyra ton och är från 2014. Peter Koivurova uppskattar mångsidigheten och framförallt att bommen kan svängas från sida till sida på ett smidigt sätt, det förbättrar sikten och underlättar manövreringen i trånga utrymmen. Den låga tyngdpunkten och motviktens placering skapar stabilitet. Bredden på bara 180 centimeter och zerotail gör det möjligt att svänga 360 grader med ytterst lite överhäng, det är en tillgång på de uppdrag PK Last åtar sig.

– Det är trångt på de flesta villatomterna i Haparanda och eftersom maskinen är så liten och smidig så tar den sig fram överallt, säger Peter Koivurova.

Likt många andra entreprenörer i branschen är han lite av en uppfinnare, han har till exempel modifierat en planeringsskopa från en jordbrukstraktor genom att kapa djupet och svetsat nya fästen på insidan för att därigenom kunna vända på den befintliga skopan.

– Den blir också praktisk till att frakta redskap med, säger han.

Peter Koivurova hade länge närt en dröm om att starta eget och 2003 blev det verklighet, då med inriktning mot byggbranschen. När lågkonjunkturen slog till 2008 bestämde han sig för att i stället satsa på anläggningsbranschen och siktade särskilt in sig på husgrundsdräneringar.

Året därpå köpte han sin första grävare, en Volvo EC15 med stubbfräs, en investering som lönade sig – PK Last fick en hel del arbete för privatpersoner och för Haparanda kommun.

I maskinparken finns förutom minigrävaren en Volvo L60H på 13,5 ton, en L50 samt en Case 956 jordbrukstraktor med flakväxlare, som används för transport av bland annat minigrävaren.

På personalsidan är man tre, Peter Koivurova, en anställd förare samt Peters 16-årige son Jesper, som 
låtit gymnasiestudierna vila och arbetar i företaget på heltid.

– Jesper kan alltid ta upp studierna i framtiden om han vill, säger Peter Koivurova.

Han är märkbart stolt över sonen, som är väl förtrogen med arbetsuppgifterna och som redan hunnit arbeta två säsonger i företaget. Jesper har också säsongsarbetat som markarbetare på BDX under somrarna och det verkar också som att 16-åringen har anlag för jobbet.

– Jesper började köra traktor så snart han kunde ta sig in i hytten på egen hand, berättar Peter Koivurova.

– Han är intresserad och kreativ när det gäller problemlösning ochlärde sig svetsa redan som tolvåring.

Far och son har en hel del gemensamt även på fritiden, de delar till exempel ett stort motorintresse och helgerna tillbringas ofta ute på motocrossbanan tillsammans med Jespers yngre bror Oliver, 13 år.

PK Lasts största beställare är BDX, men företaget utför även arbeten åt privatpersoner, först och främst med enskilda avlopp, husgrundsisolering och husgrundsdränering.

– Det är svårt att hinna med allt under sommaren, därför gör vi en hel del husgrundsdränering även på vintrarna, säger Peter Koivurova.

– Vintrarna här uppe är faktiskt inte så stränga att det blir ett hinder, förklarar han.

Vintersäsongen präglas annars av snöröjning, från sista oktober till sista april är PK Last en av de 20 enheter som sköter vinterunderhållet i Haparanda kommun på uppdrag av BDX.

Båda hjullastarna används i snöröjningen, L50:n utrustad med en multiskopa och L60H:n med en fyra meters vikplog. Plogningen sköter han med hjälp av sonen Jesper, så fort det blir ett snölager på sex 
centimeter är det dags att bege sig ut, Jesper röjer kring äldreboenden och hyresfastigheter i centrala Haparanda och Marielund och Peter längs de större vägarna.

Peter Koivurova har många järn i elden och det är ofta svårt att sitta still, efter snart 15 år som egenföretagare är han ändå rätt nöjd. Företaget har alltjämt sitt verksamhetsområde i Haparandatrakten – även om det händer att det dyker upp arbeten i Finland. PK-last har bland annat utfört arbeten åt Jarrco på stålverket Outokompu på den finska sidan. Då handlade det främst om lyft av balk- och stålkonstruktioner med hjullastare.

Peter Koivurova tycker att verksamheten är lagom stor.

– Jag vill inte att vi växer för fort. Bättre att låta företaget växa på stabila ben så att man inte får växtvärk.

Tanken är i stället att låta företaget växa under kontrollerade former och driva verksamheten som ett 
familjeföretag, Jesper är redan med på tåget och Peter Koivurova hoppas på att få med även Oliver, så småningom.

– Det kan bli kärv ekonomi om man växer för fort. Jag vill behålla tjusningen i jobbet och inte behöva sitta på kontor. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078