23948sdkhjf

Såpaflaska helt av återvunnen plast

ICA har tagit fram en såpaflaska gjord på enbart returplast som samlats in och återvunnits i Sverige. Flaskan får en varierande grå färg eftersom inga nya färgämnen är tillsatta.

–  För att lösa de klimat- och miljöutmaningar vi står inför måste vi samarbeta och här har vi tillsammans skapat ett cirkulärt system. För kunderna blir det dessutom tydligt att systemet fungerar när en flaska i hyllan är gjord helt och hållet på den plast kunden själv lämnat till återvinning, säger Kerstin Lindvall, direktör Corporate Responsibility, ICA Gruppen.

50 kg återvunnen plast blir 1000 nya flaskor till ICA Skona såpa. Materialåtervinning av plast ger generellt cirka 50 procent lägre utsläpp av växthusgaser jämfört med energiåtervinning. Plast kan återvinnas cirka sju gånger.

–  En stor del återvunnen plast går i dag till energiåtervinning eftersom efterfrågan och användningsområdena för returplast har varit begränsad. Genom en flaska där vi accepterar en varierad grå färg kan vi ta till vara på plasten och materialåtervinna den utan att tillsätta nya färgämnen. Vi har idag lyckats med detta småskaligt och nu arbetar vi med att skala upp processen. Den processbeskrivning som ICA och Swerea tar fram kommer dessutom kunna komma hela branschen till godo, säger Louise Nilsson, chef produktinnovation ICA Sverige.

Övriga medverkande parter i projektet är Plastkretsen ABs stiftelse för forskning som medfinansierat, Swerea IVF som varit med i utvecklingen av flaskan, Swerec som sorterar plasten, Novoplast  som tillverkar plastgranulat samt Emballator som tillverkar flaskorna och kapsylerna av 100 procent återvunnen plast.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093