23948sdkhjf

Tio dagar kvar till Smörjteknikdagen

Nu närmar sig Smörjteknikdagen i Göteborg. Där ska Joakim Selin, från G.A. Lindberg Chem Tech AB, tala om basoljan PFPE.

- PFPE är en speciell typ av basolja, som i folkmun kallas ”flytande teflon”, vilket inte är rätt. Basoljan används mycket inom bland annat bilindustrin för anti-gnisselapplikationer, inom industrin där det är väldigt varmt och inom kemisk industri som tillverkar oxiderande kemikalier, för använder man vanligt smörjfett kan det explodera. PFPE har mycket bra oxidationsstabilitet, berättar Joakim Selin.

Han har noterat att oljan nu har börjat användas mer och mer även till annat, som livstidssmorda applikationer.

- Till exempel på en elmotor, där man bara behöver smörja en gång under maskinens hela livslängd.

Det låter för bra för att vara sant. Finns det inga nackdelar med PFPE?

- Det är priset. Det är ungefär tio gånger dyrare än andra basoljor. Men å andra sidan kan man öka omsmörjningsintervallet, vilket gör att man slipper ha en gubbe som spinger till maskinerna så ofta, plus att man gör av med mindre oljemängd.

En annan nackdel, menar Joakim Selin, kan vara att smörjmedlet inte fungerar som barriärskydd mot att föroreningar kommer in i lagret .

- Alltså som en miljötätning. Där kanske inte PFPE är så lämpligt.

Joakim Selin är siste talaren på Smörjteknikdagen den 2 oktober. Andra talare är Mats Norling från Europafilter, Göran Gustafsson från Preem, Rickard Jansson från Exova, Roger Persson från Volvo, Patrik Berntsson från Klüber, med flera.

Seminariet, som arrangeras av U&D, håller på från klockan 9 på morgonen till klockan 16 och platsen är Quality Hotell 11 i Göteborg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079