23948sdkhjf

Kappelin till Villa San Michele

Styrelsen för Stiftelsen San Michele har enhälligt utsett Kristina Kappelin till ny intendent och vd för Villa San Michele på Capri utanför Neapel - läs mer här!

Kristina Kappelin är journalist och författare och en av Sveriges främsta Italienkännare. Under många år har hon bevakat Italien för svenska medier. Hon är framförallt känd som Sveriges Televisions korrespondent i Rom och Vatikanen. Kristina Kappelin har skrivit flera böcker om Italien, bland andra Berlusconi italienaren (2010), Italiensk dagbok (2014) och Påven som kom ner på jorden (2016).

– Kristina Kappelin har stora kunskaper om kultur och samhällsliv i både Italien och Sverige, vilket har stor betydelse för att vidareutveckla verksamheten på San Michele. Hon är en idérik och kreativ person, som har en brilliant förmåga att förmedla kunskap, säger Carin Fischer, ordförande i Stiftelsen San Micheles styrelse.

Villa San Michele ligger på ön Capri. Den ägs av staten och bedriver gästverksamhet för svenska kulturarbetare, forskare,musiker, konstnärer, journalister med flera,som kan söka arbetsstipendier hit. Villan är också ett välbesökt museum, har en framstående ornitologisk forskningsstation och organiserar kulturevenemang under sommarmånaderna.

– Jag är oerhört stolt och glad över att få ansvaret att driva Villa San Michele. Jag ser det som min uppgift att tillsammans med personalen fortsätta arbetet med att utveckla villans verksamhet och göra denna sagolikt vackra plats känd för en stor allmänhet, både i Sverige och utomlands, säger Kristina Kappelin.

Kristina Kappelin tillträder i januari 2018. Hon efterträder den namnkunnige svenskitalienska diplomaten Staffan De Mistura, som i dag är FN:s särskilda sändebud i Syrien. I hans frånvaro har under senare tidarkeologen och författaren Allan Klynne skött verksamheten.

Kort om Villa San Michele

Villa San Michele byggdes i orten Anacapri på 1890-talet av den svenska läkaren och författaren Axel Munthe (1857-1949). Munthe var drottning Victorias livmedikus och på sin tid även en känd författare. Hans ”Boken om San Michele” blev en mycket framgångsrik internationell bästsäljare som översattes till ett fyrtiotal språk. Förra året kom filmen ”Förbjuden kärlek”,en dramadokumentär i regi av Anders Wahlgren som beskriver Munthes och drottning Victorias relation.

Axel Munthe donerade Villa San Michele till staten i sitt testamente. Den drivs av Stiftelsen San Michele, vars uppgift är att främja och fördjupa Sveriges kulturella förbindelser med Italien, i enlighet med Axel Munthes vilja.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094