23948sdkhjf

Nätet lockar

En av fyra har beställt receptbelagda läkemedel online

I en undersökning som genomförts av Novus som Apoteket Hjärtat beställt har över 1000 personer svarat på frågor om sina digitala hälso- och apoteksvanor.

Undersökningen visar att fler än var fjärde person, 28 procent, har beställt hem sina receptbelagda läkemedel från ett apotek online med hjälp av e-recept. Fler än var tredje person har även handlat receptfria läkemedel och andra apoteksprodukter på internet. Det är även betydligt vanligare bland kvinnor, där 44 procent har handlat online, vilket kan jämföras med 27 procent bland män.

De vanligaste anledningarna till att hämta ut läkemedel på nätet, istället för i ett fysiskt apotek, är att det ansågs vara mer bekvämt, gick snabbare eller att man ändå skulle köpa andra apoteksprodukter på internet.

– Samtidigt som många tycker att det är smidigt att sköta sina receptärenden online bekräftar undersökningen bilden att en stor andel fortfarande väljer att hämta ut sina läkemedel i ett fysiskt apotek, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

E-hälsoindex visar även att 50 - 64 åringar i störst utsträckning hämtar ut receptbelagda läkemedel på nätet. Beteendet är också vanligare bland de som hämtar ut läkemedel mer än en gång i kvartalet, där närmare fyra av tio använt sig av e-recept någon gång.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078