23948sdkhjf

Ny avancerad röntgenutrustning

RISE division Bioekonomi har investerat i instrumentet SAXS & WAXS, en avancerad röntgenutrustning som blir ett viktigt komplement till divisionens befintliga analysinstrument.

Den nya utrustningen kan också ses som ett försteg till försök på synkrotronljusanläggningen vid MAX IV i Lund. Med analyser från SAXS & WAXS får forskarna preliminära parametrar inför sådana försök.

Redan nu finns stort intresse både inom RISE egen forskning och bland andra aktörer för att använda utrustningen. Tack vare SAXS & WAXS ökar möjligheterna att till exempel studera strukturer och kristallinitet hos cellulosa.

Detta har särskilt stor betydelse för det kommande forskningsprogrammet The Bioeconomy Research Programme 2018–2020.

– Tekniken kommer ge oss en ännu bättre bild av cellulosans övermolekylära struktur i de cellulosabaserade material som vi utvecklar. Jag tror att den även kommer bidra till bättre processer för skräddarsydda massor, säger Tomas Larsson som ansvarar för SAXS & WAXS-instrumentet vid RISE Bioekonomi.

– Vi har redan genomfört en preliminär körning med regenererad cellulosa från våra egna högreaktiva specialpappersmassor. Tekniken verkar lovande och instrumentet är lätt att komma igång med, säger Fernando Alvarado som var en av de första forskarna att testa den nya röntgenutrustningen.

SAXS står för Small Angle X-ray Scattering och WAXS står för Wide Angle X-ray Scattering.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079