23948sdkhjf

Stort intresse för migränstudie

Intresseanmälningarna att delta i klinisk studie har överträffat förväntningarna.

Medtechbolaget BrainCool har under våren startat upp kliniska studier inom behandling av migrän i Storbritannien respektive i Nederländerna. Patientrekrytering till de båda studierna inleddes under sommaren och flera patienter har inkluderats vid den första kliniken i respektive studie. Intresset för att delta i de kliniska prövningarna i Storbritannien har vida överträffat förväntningarna med över 300 intresseanmälningar på kort tid.

Avsikten var att den ena studien skulle genomföras vid fyra olika kliniker i Storbritannien. Till följd av det stora intresset har Brailcool beslutat att patientunderlaget är tillräckligt för att genomföra studien vid enbart tre kliniker. Det innebär att kostnaden för studien blir lägre än planerat.

– Den engelska migränstudien har mött ett mycket stort intresse vilket är glädjande, samtidigt som det vittnar om ett tydligt medicinskt behov av effektiv behandling av migrän, säger Martin Waleij vd Brancool i en kommentar.

Den brittiska studien är en klinisk multicenterstudie som utvärderar behandling av migränpatienter med medicinsk kylning i hemmiljö med bolagets produkt RhinoChill. Den holländska studien däremot utvärderar migränbehandling i sjukhusmiljö.

Bolaget meddelar även att ytterligare två kliniker, Sunderland Hospitals i Sunderland och Royal Victoria Infirmary i Newcastle, har erhållit lokalt etikgodkännande för studien och klinikerna påbörjar nu rekryteringen av patienter. Sedan tidigare finns ett nationellt etikgodkännande från National Health Service och ett lokalt godkännande inom regionen Cumbria. Studien omfattar totalt 90 patienter och det primära målet är att uppnå smärtfri status efter 2 timmars behandling.

Studien inriktas på patienter med episodiska migränanfall vilket innebär 1-15 anfall per månad. En rapport över studien förväntas kunna publiceras hösten 2018.

Den holländska studien riktar in sig på patienter som överdoserat triptanbaserade migränläkemedel. Överdosering kan leda till förvärrad migrän. Målet är att utvärdera graden och frekvensen av huvudvärk som uppstår i samband med avgiftning vid överdosering. Behandling med Rhinochill syftar till att lindra eller helt eliminera symptomen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094