23948sdkhjf

Forskar om självlagande maskiner

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam utvecklar underhållsteknik som förutser produktionsstopp innan de uppstår, så att fel kan åtgärdas innan maskinerna går sönder. Systemet rättar även till vissa defekter automatiskt.

Det är i det EU-finansierade projektet SelSus som forskare från Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA samarbetar med ett konsortium med partners från annan forskning och industri för att utveckla underhållsteknik som kan förutse maskiners stopptider i produktionen innan de uppstår.

Läs också: De storsatsar på underhållet

Oförutsedda maskinfel under pågående produktion leder till reparationer, driver upp kostnader, påverkar leveranssäkerheten negativt och i slutändan försämrar företagens konkurrenskraft. Ofta är problemet bara en liten defekt eller normalt slitage, men om de lämnas oupptäckta kan dessa leda till stora störningar.Det behövs ett diagnostiskt förfarande som kan övervaka statusen för alla komponenter i produktionslinjen, identifiera problem och svaga punkter och informera den ansvariga medarbetaren i tid. Underhållspersonal kan då fatta beslut och vidta riktade åtgärder för att reparera defekten - helst utan att behöva avbryta produktionen.

- Projektets mål är inte bara att övervaka statusen för maskinerna och komponenterna. Med hjälp av intelligenta mjukvaru- och sensornätverk är planen att upptäcka potentiella svaga punkter eller tecken på slitage tidigt så att systemet kan förutsäga potentiella funktionsfel, förklarar Martin Kasperczyk från Fraunhofer IPA.

Systemet ger direkt förslag på hur man åtgärdar problemet. De data som behövs för att övervaka maskiners status tillhandahålls delvis av sensorer. De mäter värden som energiförbrukning, temperatur, oljetryck, partiklar i oljan eller vibrationer. Systemet kan även skicka kontrollimpulser till enskilda maskiner.

- En av de största utmaningarna har varit att analysera den stora mängden data. När allt talar, pratar vi här om att förutsäga funktionsfel eller kapaciteter på maskiner med hög grad av tillförlitlighet. Du kommer inte dit bara genom att programmera ett par algoritmer, säger Martin Kasperczyk.Experterna tror på bayesiska nätverk. Ett bayesiskt nätverk är en matematisk modell som kan användas för att beräkna sannolikheten för att en viss händelse uppstår. Med hjälp av sensordatan beräknar programvaran exempelvis sannolikheten för att en specifik högspänningskabel går av inom en snar framtid och, vid behov, signalerar att den måste bytas ut.

Läs också: Är nu certifierad partner för SAP-integrationer

Men SelSus-programvaran bygger inte bara på sensorer. Det tar också hänsyn till maskinens tekniska egenskaper och prestandaparametrar. Dessa data måste fångas under installation och konfiguration av systemet.

Vidare berättar en omfattande provkörning hur systemet och dess komponenter beter sig i kontinuerlig drift och under belastning. Endast då är den klar för användning. Programvaran registrerar även nya data, som till exempel resultat av maskinuppgraderingar eller försämrad prestanda på grund av slitage, vilket gör att systemet kan lära sig.Projektpartnern Manufacturing Technology Center, i Coventry i Storbritannien, har skapat ett system med självläkande förmåga. I en motorproduktionsanläggning är en dispenser fäst vid en robotarm med hjälp av vakuum. Om dispensern möter motstånd reagerar den flexibelt, snarare än att brytas av. Den förlorar vacuumgreppet och faller några centimeter tills den stoppas av fjädrar. Fjädrarna drar sedan dispensern tillbaka till sin ursprungliga position. Efterföljande kalibrering säkerställer att verktyget är i rätt läge - och efter det korta avbrottet fortsätter arbetsprocessen.

SelSus har fått nästan 5,4 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen.

Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom
Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Säkerhetsskandal på 1177

Miljontals samtal till vårdguiden låg oskyddade på internet, avslöjar tidningen Computer Sweden.

SRS lanserar ny halvpall

Svevia drar till fjälls

Åklagaren överklagar inte

Åklagaren kommer inte att driva fallet vidare, men står fast vid att maskinförarna gjorde fel när de grep dieseltjuven.

Myndigheten varnar: Mässling i Alperna

Kognitiv träning skyddar dåligt mot demens

Att träna kognitiva förmågor ger inte skydd mot demens. Inte heller ger träningen någon generell förbättring utan man blir bra på det man tränar.

Nyhetsbrev

Så mycket kostade Alfrida

Försäkringsbolagen räknar med utbetalningar för närmare 11 000 skador som hittills konstaterats i spåren efter stormen Alfrida.

Flybmi i konkurs

Dramatisk ökning av döda i trafiken

LKAB har bemästrat rosten

Produktionen i LKAB:s pelletverk i Svappavaara är igång igen. Bolaget har fått bukt med rostangreppet.

Samarbete om utsläppsfritt järnvägsunderhåll

Plastföretag i konkurs

Oriflame-grundarna satsar på hjärnforskning

Hållbar Norjehistoria

”Jag har aldrig tyckt att vi har gjort något fel”.

Leveranstidningen Entreprenad träffade en av de maskinförare som nu friats i tingsrätten, en extremt nöjd och glad Niklas Krämer.

Sandberg sågar Skånetrafiken

Skånetrafiken vill att kommuner som önskar behålla busstrafik själva får betala för den – kommunstyrelsens ordförande i Lund sågar förslaget rapporterar Lokaltidningen.

Stopp för kontanter på grund av rån

Fler får mekanisk hjärtpump

1

Viktig dom anser advokaten

”Nu vågar folk  ingripa om det sker ett brott utan att vara rädda att bli åtalade för olaga frihetsberövande”.

1

Maskinförarna friades

Niklas Krämer och Leo Björkman frias i tingsrätten

Skåne inför screening för tarmcancer

Återanvändning av vatten kan sexdubblas

EU-parlamentet röstade häromdagen för ett förslag till EU-lagstiftning om återanvändning av vatten.

”Vi följer den internationella debatten kring probiotika”

Bättre resultat och höjd utdelning blev facit när probiotikabolaget Biogaia kom med sitt bokslut förra veckan. Här kommenterar vd Isabelle Ducellier.

Medicinteknikjätten inför Industri 4.0

AstraZeneca slår förväntningarna

Tvärstopp för Odd Molly

Peab bygger i Falkenberg

Nyupptäckt sjukdom viktigt för diabetiker

NCC tryggar i Kalmar

Framgång för Gasporox

Ny USA-topp i Recipharm

NCC bygger i Helsingborg

Spridning av RS-virus tar fart

Veidekke bygger i väst

Lifcos vd fick gå

Växer med ökad kapacitet och yta

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.188