23948sdkhjf

Forskar om självlagande maskiner

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam utvecklar underhållsteknik som förutser produktionsstopp innan de uppstår, så att fel kan åtgärdas innan maskinerna går sönder. Systemet rättar även till vissa defekter automatiskt.

Det är i det EU-finansierade projektet SelSus som forskare från Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA samarbetar med ett konsortium med partners från annan forskning och industri för att utveckla underhållsteknik som kan förutse maskiners stopptider i produktionen innan de uppstår.

Läs också: De storsatsar på underhållet

Oförutsedda maskinfel under pågående produktion leder till reparationer, driver upp kostnader, påverkar leveranssäkerheten negativt och i slutändan försämrar företagens konkurrenskraft. Ofta är problemet bara en liten defekt eller normalt slitage, men om de lämnas oupptäckta kan dessa leda till stora störningar.Det behövs ett diagnostiskt förfarande som kan övervaka statusen för alla komponenter i produktionslinjen, identifiera problem och svaga punkter och informera den ansvariga medarbetaren i tid. Underhållspersonal kan då fatta beslut och vidta riktade åtgärder för att reparera defekten - helst utan att behöva avbryta produktionen.

- Projektets mål är inte bara att övervaka statusen för maskinerna och komponenterna. Med hjälp av intelligenta mjukvaru- och sensornätverk är planen att upptäcka potentiella svaga punkter eller tecken på slitage tidigt så att systemet kan förutsäga potentiella funktionsfel, förklarar Martin Kasperczyk från Fraunhofer IPA.

Systemet ger direkt förslag på hur man åtgärdar problemet. De data som behövs för att övervaka maskiners status tillhandahålls delvis av sensorer. De mäter värden som energiförbrukning, temperatur, oljetryck, partiklar i oljan eller vibrationer. Systemet kan även skicka kontrollimpulser till enskilda maskiner.

- En av de största utmaningarna har varit att analysera den stora mängden data. När allt talar, pratar vi här om att förutsäga funktionsfel eller kapaciteter på maskiner med hög grad av tillförlitlighet. Du kommer inte dit bara genom att programmera ett par algoritmer, säger Martin Kasperczyk.Experterna tror på bayesiska nätverk. Ett bayesiskt nätverk är en matematisk modell som kan användas för att beräkna sannolikheten för att en viss händelse uppstår. Med hjälp av sensordatan beräknar programvaran exempelvis sannolikheten för att en specifik högspänningskabel går av inom en snar framtid och, vid behov, signalerar att den måste bytas ut.

Läs också: Är nu certifierad partner för SAP-integrationer

Men SelSus-programvaran bygger inte bara på sensorer. Det tar också hänsyn till maskinens tekniska egenskaper och prestandaparametrar. Dessa data måste fångas under installation och konfiguration av systemet.

Vidare berättar en omfattande provkörning hur systemet och dess komponenter beter sig i kontinuerlig drift och under belastning. Endast då är den klar för användning. Programvaran registrerar även nya data, som till exempel resultat av maskinuppgraderingar eller försämrad prestanda på grund av slitage, vilket gör att systemet kan lära sig.Projektpartnern Manufacturing Technology Center, i Coventry i Storbritannien, har skapat ett system med självläkande förmåga. I en motorproduktionsanläggning är en dispenser fäst vid en robotarm med hjälp av vakuum. Om dispensern möter motstånd reagerar den flexibelt, snarare än att brytas av. Den förlorar vacuumgreppet och faller några centimeter tills den stoppas av fjädrar. Fjädrarna drar sedan dispensern tillbaka till sin ursprungliga position. Efterföljande kalibrering säkerställer att verktyget är i rätt läge - och efter det korta avbrottet fortsätter arbetsprocessen.

SelSus har fått nästan 5,4 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen.Håll dig uppdaterad med Nordiske Medier Newsroom

Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Nya delar av Euromap 82

Norsk-svenskt samarbete ska ge mer vinterutrustning

Ett större utbud av vinterutrustning utlovas när två företag på varsin sida gränsen samarbetar.

Frukträddare växer vidare i kampen mot matsvinn

Inför Återvinningsgalans stundande tioårsjubileum inleder vi nu en serie nedslag hos tidigare vinnare i olika kategorier.

Sodexo Norden byter HR-chef

Maskinstölderna fortsätter öka

Stölderna av entreprenadmaskiner och traktorer har blivit fler jämfört med förra året, visar Larmtjänsts statistik.

AR Packaging till börsen

Nyhetsbrev

Homemaid får tillförordnad vd

Avancerad dubbeldekorering

KraussMaffei visade unik dubbeldekorering med IMD och IML, på Fakuma.

De bygger megaanläggning för logistik

Viared utanför Borås får ett rejält tillskott av logistikyta när den 83 000 kvadratmeter stora terminalen står klar.

1

De gör "Skitrent" i Malmö

I mars startade två 20-åriga killar städbolaget Skitrent efter att ha tröttnat på äckliga restaurangtoaletter.

Berendsens vd kan bli Årets VD

JEC Group kungör ny ledning

Eric Pierrejean efterträder.....

Detta är en av världens bästa arbetsplatser

Sweco pusslar i Skåne

Japaner får stororder från Boliden

Första månaden med eldrift på Jutlandica

Stena Jutlandica ska gå på el mellan Danmark och Sverige. Nu har man kört en månad i skarpt läge.

Kubal anmäld för miljöbrott

Länsstyrelsen i Västernorrlands län har lämnat in en polisanmälan om aluminiumsmältverket Kubikenborg Aluminium, Kubal, i Sundsvall har gjort sig skyldigt till miljöbrott.

Plus

Växla värmen rätt

Många företag vill ta vara på värme från olika processer och värmeväxlare är därför ett vanligt inslag hos de flesta. Det finns många olika typer att välja mellan och det är inte alltid lätt att veta vad man behöver och vad man bör tänka på inför köpet.

Starka avyttrar fabriksbetong

Fortsatt ökad försäljning för Volvo CE

God efterfrågan på flertalet marknader gör att Volvo CE i hög grad medverkar till att Volvogruppen gör sitt hittills starkaste resultat för tredje kvartalet.

Premiär mot förpackningsindustrin

Wemo Automation AB visade nya Xpacker, på Fakuma.

Recipharm lägger inte ner i Höganäs

Förra året meddelande bolaget att de bommar igen företagets anläggningar i Höganäs och Stockholm. Nu kommer nya besked.

Risk för brist på PA66 fram tills 2021

Situationen är komplicerad och kommer så förbli ett bra tag till. 

Lyckat hållbarhetsinitiativ till Göteborg

Ny VD i Smurfit Kappa

Hon skrev bästa avhandlingen

Fler logopeder för bättre strokerehab

Snabbspår lyfter Hansa

Rusning efter Interrail-kort

Ny marknadschef

Hållbart för medvetna

Rättschef till E-hälsomyndigheten

Nya elbussar till Ale

Automatiserar i Lomma

Tiptapp överklagar

Global Handwashing Day 15 oktober

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.218