Forskar om självlagande maskiner

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam utvecklar underhållsteknik som förutser produktionsstopp innan de uppstår, så att fel kan åtgärdas innan maskinerna går sönder. Systemet rättar även till vissa defekter automatiskt.

Det är i det EU-finansierade projektet SelSus som forskare från Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA samarbetar med ett konsortium med partners från annan forskning och industri för att utveckla underhållsteknik som kan förutse maskiners stopptider i produktionen innan de uppstår.

Läs också: Är nu certifierad partner för SAP-integrationer

Oförutsedda maskinfel under pågående produktion leder till reparationer, driver upp kostnader, påverkar leveranssäkerheten negativt och i slutändan försämrar företagens konkurrenskraft. Ofta är problemet bara en liten defekt eller normalt slitage, men om de lämnas oupptäckta kan dessa leda till stora störningar.Det behövs ett diagnostiskt förfarande som kan övervaka statusen för alla komponenter i produktionslinjen, identifiera problem och svaga punkter och informera den ansvariga medarbetaren i tid. Underhållspersonal kan då fatta beslut och vidta riktade åtgärder för att reparera defekten - helst utan att behöva avbryta produktionen.

- Projektets mål är inte bara att övervaka statusen för maskinerna och komponenterna. Med hjälp av intelligenta mjukvaru- och sensornätverk är planen att upptäcka potentiella svaga punkter eller tecken på slitage tidigt så att systemet kan förutsäga potentiella funktionsfel, förklarar Martin Kasperczyk från Fraunhofer IPA.

Systemet ger direkt förslag på hur man åtgärdar problemet. De data som behövs för att övervaka maskiners status tillhandahålls delvis av sensorer. De mäter värden som energiförbrukning, temperatur, oljetryck, partiklar i oljan eller vibrationer. Systemet kan även skicka kontrollimpulser till enskilda maskiner.

- En av de största utmaningarna har varit att analysera den stora mängden data. När allt talar, pratar vi här om att förutsäga funktionsfel eller kapaciteter på maskiner med hög grad av tillförlitlighet. Du kommer inte dit bara genom att programmera ett par algoritmer, säger Martin Kasperczyk.Experterna tror på bayesiska nätverk. Ett bayesiskt nätverk är en matematisk modell som kan användas för att beräkna sannolikheten för att en viss händelse uppstår. Med hjälp av sensordatan beräknar programvaran exempelvis sannolikheten för att en specifik högspänningskabel går av inom en snar framtid och, vid behov, signalerar att den måste bytas ut.

Läs också: En milstolpe för IFS

Men SelSus-programvaran bygger inte bara på sensorer. Det tar också hänsyn till maskinens tekniska egenskaper och prestandaparametrar. Dessa data måste fångas under installation och konfiguration av systemet.

Vidare berättar en omfattande provkörning hur systemet och dess komponenter beter sig i kontinuerlig drift och under belastning. Endast då är den klar för användning. Programvaran registrerar även nya data, som till exempel resultat av maskinuppgraderingar eller försämrad prestanda på grund av slitage, vilket gör att systemet kan lära sig.Projektpartnern Manufacturing Technology Center, i Coventry i Storbritannien, har skapat ett system med självläkande förmåga. I en motorproduktionsanläggning är en dispenser fäst vid en robotarm med hjälp av vakuum. Om dispensern möter motstånd reagerar den flexibelt, snarare än att brytas av. Den förlorar vacuumgreppet och faller några centimeter tills den stoppas av fjädrar. Fjädrarna drar sedan dispensern tillbaka till sin ursprungliga position. Efterföljande kalibrering säkerställer att verktyget är i rätt läge - och efter det korta avbrottet fortsätter arbetsprocessen.

SelSus har fått nästan 5,4 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen.Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Eldrivet krossverk med stor matare

Fredheim utlovar hög och pålitlig prestanda i en ny maskin. – Krossverket Keestrack B7e är alltigenom byggt för att kombinera hög produktion med låga kostnader för drift och underhåll.

Hållbar värme i Lund

Det står nu klart att Lunds kommun kommer att få uppvärmda torg och spårvagnshållplatser – Dessutom handlar det om återvunnen värme, läs om hur det går till här!

Batterianläggning i drift vid vindkraftspark

Vattenfalls batterianläggning vid en vindkraftspark i Wales lagrar nu förnybar vindkraft. Därmed bidrar batterianläggningen till stabiliteten i det brittiska elsystemet.

Ny vd möter branschen på Solvalla

City Gross inför papperslösa kvitton

Osynlig vätska ska stoppa tjuven

Inbrotten på byggarbetsplatser har ökat drastiskt de senaste åren. Skalskydd i olika former är ett sätt att skydda sig. DNA-märkning, som allt oftare används av maskinuthyrare, verkar inte bara avskräckande, utan ökar också möjligheten att stulet gods återgår till den rättmätige ägaren.

Nyhetsbrev

Sök pengar för att byta jobb

Rentalbransch i stadig utveckling

Det går bra för de svenska maskinuthyrarna – eller rentalföretagen som branschen själv föredrar att kalla sig. Branschansvariga Leena Haabma på Swedish Rental förutspår en spännande framtid med fortsatta lyft vad gäller bland annat hållbarhet, arbetsmiljö och utbildning.

Norsk-svensk maskinallians

Snabbare service och kortare leveranstider utlovas när Tokvam och Broddson ska stötta varandra på den svenska marknaden.

FTI ger avgiftsrabatt på lättåtervunnen plast

Ny Sverigechef på Lidl

Johannes Fieber tar över Lidl i USA.

Ska utveckla läkemedel med cannabinoider

Klaria påbörjar utveckling av läkemedel med cannabinoider.

Vattenfall storsatsar på snabbare service

Vattenfall Eldistribution satsar på att utveckla smarta elnät som ger snabbare kundservice vid elavbrott för 65 000 kunder i ett första steg.

Sandvik avvecklar trådtillverkning

Ny ekonomichef till Inspira

De vann Swedenbio Award

Skärpt kartläggning av antibiotikaresistens

Nu börjar Folkhälsomyndigheten att publicera både nationella och regionala rapporter årligen om antibiotikaresistensens hos viktiga sjukdomsframkallande bakterier i Sverige.

Talent Plastics Alstermo får ny ägare

O.F. Ahlmark & Eftr. AB (OFA) har avyttrat Talent Plastics Alstermo AB till A-Plast.

Vinterns snöröjning utvärderas

Kärchers robot vann i Amsterdam

Kärchers städrobot Kira B 50 är både mindre och mer självgående än andra på marknaden. Det var en tung orsak till att 2018 Amsterdam Innovation Awards jury utsåg Kira B 50 till vinnare i tävlingens kategori för maskiner, tillbehör och komponenter.

Torks pappersåtervinning vann

Tork Paper Circle från Essity vann 2018 Amsterdam Innovation Award i kategorin Management, Training Solutions and Related Products på Interclean-mässan i Amsterdam. Produkten vann dessutom Visitor's Choice-utmärkelsen, den blev alltså mässbesökarnas favorit.

Stort och starkt hos Stig Machine

Stig Machine tar över generalagenturen för Liugong i Sverige.

Dags för spårbara metaller

Svensk gruvindustri hoppas kunna stärka sin konkurrenskraft internationellt genom att utveckla digitala lösningar som kan användas för att spåra metallers ursprung och därigenom öka viljan till återvinning.

17 dog på aprilvägarna

Under april 2018 omkom 17 personer och 1105 personer skadades i vägtrafiken – Det visar Transportstyrelsens statistik, läs mer här!

Planerar ny organisation

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Plus

Skyltad kamera bra

Plus

Säkerheten främst

Plus

Framtiden redan här

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125