Forskar om självlagande maskiner

| Av Christer Åkerlundh | UochD | Tipsa redaktionen

Ett forskarteam utvecklar underhållsteknik som förutser produktionsstopp innan de uppstår, så att fel kan åtgärdas innan maskinerna går sönder. Systemet rättar även till vissa defekter automatiskt.

Det är i det EU-finansierade projektet SelSus som forskare från Fraunhofer Institute for Manufacturing Engineering och Automation IPA samarbetar med ett konsortium med partners från annan forskning och industri för att utveckla underhållsteknik som kan förutse maskiners stopptider i produktionen innan de uppstår.

Oförutsedda maskinfel under pågående produktion leder till reparationer, driver upp kostnader, påverkar leveranssäkerheten negativt och i slutändan försämrar företagens konkurrenskraft. Ofta är problemet bara en liten defekt eller normalt slitage, men om de lämnas oupptäckta kan dessa leda till stora störningar.Det behövs ett diagnostiskt förfarande som kan övervaka statusen för alla komponenter i produktionslinjen, identifiera problem och svaga punkter och informera den ansvariga medarbetaren i tid. Underhållspersonal kan då fatta beslut och vidta riktade åtgärder för att reparera defekten - helst utan att behöva avbryta produktionen.

- Projektets mål är inte bara att övervaka statusen för maskinerna och komponenterna. Med hjälp av intelligenta mjukvaru- och sensornätverk är planen att upptäcka potentiella svaga punkter eller tecken på slitage tidigt så att systemet kan förutsäga potentiella funktionsfel, förklarar Martin Kasperczyk från Fraunhofer IPA.

Systemet ger direkt förslag på hur man åtgärdar problemet. De data som behövs för att övervaka maskiners status tillhandahålls delvis av sensorer. De mäter värden som energiförbrukning, temperatur, oljetryck, partiklar i oljan eller vibrationer. Systemet kan även skicka kontrollimpulser till enskilda maskiner.

Läs också: Är nu certifierad partner för SAP-integrationer

- En av de största utmaningarna har varit att analysera den stora mängden data. När allt talar, pratar vi här om att förutsäga funktionsfel eller kapaciteter på maskiner med hög grad av tillförlitlighet. Du kommer inte dit bara genom att programmera ett par algoritmer, säger Martin Kasperczyk.Experterna tror på bayesiska nätverk. Ett bayesiskt nätverk är en matematisk modell som kan användas för att beräkna sannolikheten för att en viss händelse uppstår. Med hjälp av sensordatan beräknar programvaran exempelvis sannolikheten för att en specifik högspänningskabel går av inom en snar framtid och, vid behov, signalerar att den måste bytas ut.

Men SelSus-programvaran bygger inte bara på sensorer. Det tar också hänsyn till maskinens tekniska egenskaper och prestandaparametrar. Dessa data måste fångas under installation och konfiguration av systemet.

Läs också: En milstolpe för IFS

Vidare berättar en omfattande provkörning hur systemet och dess komponenter beter sig i kontinuerlig drift och under belastning. Endast då är den klar för användning. Programvaran registrerar även nya data, som till exempel resultat av maskinuppgraderingar eller försämrad prestanda på grund av slitage, vilket gör att systemet kan lära sig.Projektpartnern Manufacturing Technology Center, i Coventry i Storbritannien, har skapat ett system med självläkande förmåga. I en motorproduktionsanläggning är en dispenser fäst vid en robotarm med hjälp av vakuum. Om dispensern möter motstånd reagerar den flexibelt, snarare än att brytas av. Den förlorar vacuumgreppet och faller några centimeter tills den stoppas av fjädrar. Fjädrarna drar sedan dispensern tillbaka till sin ursprungliga position. Efterföljande kalibrering säkerställer att verktyget är i rätt läge - och efter det korta avbrottet fortsätter arbetsprocessen.

SelSus har fått nästan 5,4 miljoner euro i finansiering från Europeiska kommissionen.Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Kaunis Iron gör klart för gruvstart

Genom att alla nödvändiga resurser nu samlats i ett bolag ska det vara möjligt att återstarta gruvverksamheten i Kaunisvaara i sommar.

Smurfit Kappa uppgraderar övervakningssystem

För att undvika stillestånd uppgraderar Pappersbruket Smurfit Kappa i Piteå till nästa generations övervakningssystem IMx-8 från SKF.

Underhåll stoppar kärleksyttringar

Det är många kärlekspar som har satt upp hänglås på en bro i Västerås för att manifestera evig kärlek. Nu är det slut med det. Broräcket ska bytas ut.

Låg stresstolerans kan leda till rökning

Framgång för Kollektivtrafik SYD

21 februari genomfördes branschmötet Kollektivtrafik SYD i Luftkastellet utanför Malmö - Runt 60 deltagare är på plats, läs mer här!

NCC-veteran blir Sveviachef

Svevia har fått en ny regionchef för division anläggning Syd-Väst – Sven-Åke Bengtsson

Nyhetsbrev

Spårvägsbygge mot Kista

Alliansen: Skärp kraven för återvinning

Debatt: Vi måste bli bättre på att ta tillvara och återvinna. För fortsatt ekonomisk tillväxt, minskad klimatpåverkan och skydd av naturens resurser behövs en cirkulär ekonomi där det som en gång bara var avfall blir till nya produkter. För att lyckas krävs tydliga och långsiktiga regler, och därför föreslår Alliansen att kraven skärps på flera områden.

Ledare: Regeringens planekonom

Miljöanpassad snöhantering

i sex säsonger har NCC:s egenutvecklade snöreningsanläggning Snowclean tagit hand om de snömassor som tas bort från Oslos gator och torg. Anläggningen omvandlar snön till vatten och filtrerar bort föroreningarna innan smältvattnet leds vidare till fjorden.

Ständig städning för Svevia

Sju nätter i veckan 36 veckor om året – Svevia har fullt upp med Stockholms tunnlar, små och stora anläggningar med en sak gemensamt – de är riktigt smutsiga.

Specialfordon spolar rent

En jättelik våtdammsugare och skräddarsydda teknikbilar med busshytt och robotarm är grunden när Svevia tvättar tunnlar i Stockholm.

Snabba och kalla duschar

Kallt vatten och lite rengöringsmedel är vapnet som står till buds när Stockholms smutsiga tunnlar rengörs. "Det går inte att använda varmvatten i tunnlarna".

Rena framtidsvisioner

Betong som bryter ned föroreningar och färg som andas? Utvecklingen går snabbt och nya metoder skulle kunna underlätta städningen och förbättra miljön i de stora tunnlarna.

Städning sämre för kvinnor än för män

Kvinnor som städar mycket, antingen professionellt eller i hemmet, riskerar att på lång sikt få minskad lungkapacitet. Det har norska forskare vid universitetet i Bergen visat i en ny studie.

Resurseffektivare användning av restprodukter

Vinnovaprojektet MinePap, med fokus på att titta närmare på hur man kan utveckla en hållbar affärsmodell kopplad till det cirkulära resursflödet, har nu tagit fart. 

Sodexo och Stora Sköndal i samarbete

Algextrakt kan bli läkemedel

Att förflytta människor med smärta

Plus

Branschorganisationer oense

Sveriges Bussföretag och EU vill att all busstrafik ska få tillgång till bytespunkter och terminaler – Men Svensk Kollektivtrafik vill inte släppa in kommersiella bussar dit, läs om det här!

Många döda i soptippsras

Klartecken för efterlängtad utbildning

-Jag tror att det här är en utbildning som branschen behöver, säger Anders Rickman, verksamhetschef för Yrkeshögskolan i Jönköping.

Rakt genom berget

Nu är det klart hur Trafikverket vill dra nya E4 genom Örnsköldsvik, trafiken ska bort från stadskärnan.

Plus

Leufstadius: "Vi ska vara remissinstans!"

Branschorganisationen Svensk Kollektivtrafik är sedan ett år petade som remissinstans hos Näringsdepartementet – Något som upprör organisationen, läs här vad som händer nu!

Vaktkameror hos SL

Slutreplik: Våga lyfta blicken från diskhon

FM-utbildning får fortsätta

Hoppfulla ministrar efter möte

Ängelholm städar skolor med robot

Miab/NCA blir Miab

Kriminalvården storrekryterar

Personalen utan bonus

Ny provningsmetod metod med radiologi

Licensaffärer lyfter Bactiguard

Förvärvar inom medicinteknik

Sodexo fick "Gold Class" igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132