23948sdkhjf

FTI vill minska sopdumpning

Nedskräpning och dumpning av grovsopor vid Förpacknings- och tidningsinsamlingens återvinningsstationer innebär både stora kostnader och irritation för allmänheten. Under våren inledde FTI projektet Ren Återvinning tillsammans med utvalda kommuner. Under projektet provas olika metoder för att minska nedskräpningen av grovsopor. I Göteborgs stad ska värdar övervaka och informera på vissa återvinningsstationer.

Anledningarna till nedskräpning av grovsopor är flera. Verksamheter och privatpersoner står för ungefär hälften var av det som sopdumpas. I syfte att minska nedskräpningen testar därför FTI en rad olika metoder på utvalda platser runtom i Sverige för att se vad som fungerar bäst. De metoder som kommer att prövas är; mer information och kommunikation, ökad belysning när möjligt, nya skyltar, värdar vid stationer, samarbeten med kommunernas miljökontor samt övervakning.

I Göteborgs stad kommer värdar att finnas på plats vid utvalda stationer för att dels kunna hjälpa återvinnare att göra rätt och dels för att övervaka återvinningsstationerna för att förhindra dumpningen av grovsopor.

– Vi anser att det är viktigt att skapa goda möjligheter för alla i Göteborg att återvinna. Genom att använda sig av värdar på vissa av våra stationer kommer förhoppningsvis den potentielle nedskräparen att avstå från att dumpa grovsopor, samtidigt som värdarna hjälper till att upplysa om hur man sorterar rätt, säger Magnus Örnborg, regionchef, Förpacknings- och Tidningsinsamlingen.

Under några månader och vid utvalda tillfällen kommer värdar att finnas på plats vid återvinningsstationerna. Det här är något som FTI tillsammans med Göteborgs stad hoppas ska tilltala invånarna.

– Vi välkomnar FTI:s initiativ och åtgärder för att skapa bättre upplevelser för våra invånare när de ska återvinna. Vi vill minska nedskräpningen av grovsopor och tror att värdar kan hjälpa till med detta, säger Emma Hilmersson, Enheten för Avfallprojekt, Kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093