23948sdkhjf

Uppkopplad allmännytta

Timråbo AB ska koppla upp sina fastigheter så att driftteknikerna i realtid kan följa hur husen mår och var det uppstår fel som måste åtgärdas.

Schneider Electric ska hjälpa Timråbo att nå 20 procents energibesparing till 2020 och minska bolagets miljöpåverkan genom en rad underhållsinsatser och uppdatering av teknisk utrustning.

Energibesparing innebär också sparade pengar. Ett annat mål är att ge hyresgästerna en stabil och jämn temperatur hemma.

– Timråbo har ambitiösa mål för både energieffektivisering och minskade koldioxidutsläpp och har redan jobbat mycket med de här frågorna. Vi är väldigt glada över att få hjälpa dem att nå sina mål. Vi hoppas att fler kommunala fastighetsbolag följer Timråbos exempel, säger Hosni Teque-Omeirat, affärsutvecklare på Schneider Electric.

Timråbo äger och förvaltar lägenheter och lokaler med en total yta på knappt 130 000 kvadratmeter. Schneider Electric ska hjälpa till att energieffektivisera halva ytan. Totalt omfattas 15 bostadsfastigheter i projektet. Schneider Electric kommer bland annat att leverera lösningar inom värme, el, ventilation, larm och mätning.

– Det här är ett omfattande projekt för att minska vår energiförbrukning som ska ge vinster både på kort och lång sikt. Bland annat ska Schneider Electric utbilda våra medarbetare i syfte att minska kostnaderna för driften och skötseln av fastigheterna, säger Lotta Björklund, vd för Timråbo AB.

Projektet är ett EPC-projekt (Energy Performance Contracting) vilket innebär att Schneider Electric garanterar att Timråbos investering kommer att återbetalas via energibesparingar. Energibesparingen motsvarar årsförbrukningen av 59 småhus.

Arbetet satte igång direkt efter sommarsemestrarna och projektet håller på i två år, plus ett uppföljningssamarbete på två år.

Några av åtgärderna som ska genomföras:

* Nytt fastighetsautomationssystem (Struxureware) som kopplar upp byggnaderna.

* Driftpersonalen ska kunna styra och se hur fastigheterna mår.

* Snabbare larm- och felsökning. Driftteknikerna ser direkt om och var det finns ett fel – vilket spar mycket manuell felsökningstid, restid och pengar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063