23948sdkhjf

Svevia halkbekämpar i Sydsverige

Svevia fortsätter att kamma hem driftområden, senast ut är ett gäng vägar i Småland och i Östergötland, där bland annat sopsaltning står på menyn.

Svevia har fått uppdraget att sköta vägarna i Kisa driftområde. I uppdraget ingår både vinter- och sommarunderhåll.

Det här är ett område som spänner över hela skalan för olika typer av vägunderhåll som behöver utföras. I den södra delen av området präglas miljön av svensk glesbygd, med vägar som löper genom skogstäckta områden och där gårdarna ligger glest. I norra delen av området snöröjer vi i stadsmiljön i Linköping med allt vad det innebär med logistik, tät trafik och en stor mängd pendlare som ska åka till och från sina arbeten, uppger Svevia i ett pressmeddelande.

Kisa driftområde omfattar totalt 1 220 kilometer väg varav 219 kilometer grusväg. Kontraktet börjar gälla den första september 2017 och är värt 28 miljoner kronor per år.

– I uppdraget genom Linköping ingår även de gång- och cykelvägar som Trafikverket ansvarar för. Dessa ska sopsaltas, en metod som Linköping var tidigt ute med att anamma.

Svevia har dessutom fått förnyat förtroende i Småland, Trafikverket har gett företaget i uppdrag att under de kommande fyra åren ansvara för 1 168 kilometer väg och 27 kilometer gång- och cykelvägar i Västervik.

Uppdraget gäller både vinter- och sommarunderhåll och enligt Svevia kommer man bland annat att ha jourverksamhet dygnet runt under vintersäsongen för att kunna uppfylla Trafikverkets krav.

– Det här är en geografi där det kan komma rejäla snöoväder i kombination med kraftiga vindar. Eftersom vi har skött om det här området i alla år har vi också mycket erfarenhet att luta oss mot när de gäller förutsättningarna i området, vilket är en fördel. Men när det gäller kombinationen väder, nederbörd och trafik kan det alltid uppstå situationer som är svåra att förutse, säger Pär Edgren, Svevia, i ett pressmeddelande.

Kontraktet börjar gälla den första september, det är värt 29 miljoner kronor per år och kan förlängas med ett eller två år.

Nyfiken på vad som menas med sopsaltning? Vi skrev om hur tekniken testades i Umeå, läs mer om det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.312