23948sdkhjf

Vanliga värktabletter kan hämma muskeltillväxt

Långvarigt intag av receptfria antiinflammatoriska läkemedel kan hämma muskeltillväxten hos unga individer i samband med styrketräning.

I den aktuella studien gjord av forskare vid Karolinska Institutet, randomiserades friska 18–35-åriga män och kvinnor till att inta antingen en relativt hög dos NSAID, 1200 mg ibuprofen/Ipren, vilket är en normal dygnsdos, eller en låg dos NSAID, 75 mg acetylsalicylsyra/Trombyl, dagligen i åtta veckor. Under samma period genomförde försökspersonerna övervakad styrketräning för lårmusklerna två till tre gånger per vecka. Sedan mättes bland annat muskeltillväxt, muskelstyrka och antiinflammatoriska markörer i musklerna.

Efter åtta veckor hade de försökspersoner som fått låga doser acetylsalicylsyra fått ungefär dubbelt så stor muskelvolymökning enligt mätningar med magnetisk resonanstomografi jämfört med de personer som fått höga doser ibuprofen.

– Resultaten är högintressanta eftersom intaget av antiinflammatoriska läkemedel är väldigt stort över hela världen, och inte minst bland elitidrottare och motionärer. Vi valde att titta på effekten av ibuprofen eftersom det är ett av de mest välstuderade antiinflammatoriska läkemedlen på marknaden, men vi tror att alla typer av receptfria NSAID-preparat i höga doser påverkar musklerna på liknande sätt, säger Tommy Lundberg, forskare vid institutionen för laboratoriemedicin på Karolinska Institutet och huvudansvarig för studien.

Även muskelstyrkan påverkades negativt av höga doser antiinflammatoriska läkemedel, men inte lika påtagligt. Analyser av muskelbiopsier visade att klassiska markörer för inflammation var hämmade i musklerna hos de försökspersoner som fått ibuprofen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094