Hård kritik mot Pfizer-patent

| Av Lisa von Garrelts | Life Science Sweden | Tipsa redaktionen

– Vår farhåga är att detta är en början på en mer liberal hållning gentemot patentansökningar, säger Pieter-Jan van Eggermont på Läkare utan gränser.

I mars 2016 inledde Läkare utan gränser en kampanj för att förhindra ett godkännande av Pfizers ansökan om patent på pneumokockvaccinet PCV13. Nu har bolagets patentansökan på PCV13, marknadsfört som Prevenar13, beviljats. Patentet sträcker sig fram till 2026 och innebär att andra läkemedelsbolag inte tillåts producera generiska versioner under de kommande nio åren.

– Som organisation är vi djupt besvikna men vi kommer att fortsätta att uppmärksamma världen på hur tillgängligheten av läkemedel för människor i fattiga länder påverkas om generiska preparat stängs ute från marknaden, säger Pieter-Jan van Eggermont, humanitär rådgivare på Läkare utan gränser i Sverige till Life Science Sweden.

Läkare utan gränser har kämpat emot ett patentgodkännande då de menar att priset på vaccinet är så högt satt att många låg- och medelinkomstländer inte har råd att köpa in det och att den tekniska utveckling som ligger bakom det nya vaccinet är av så liten betydelse att den inte borde patentskyddas enligt indisk lag. 

– Indiens generiska industri av läkemedel är stor och framgångsrik och landet kallas för de fattiga människornas apotek. Att Indiens regering nu godkänt Pfizers patent och på så vis stoppar billigare versioner av vaccinet från att komma på marknaden ser vi med stor oro på. Vår farhåga är att detta är en början på en mer liberal hållning från regeringens sida gentemot patentansökningar, fortsätter Pieter-Jan van Eggermont.

– Att ett livräddande vaccin är utom räckhåll för en miljon barn på grund av läkemedelsindustrins vinstintressen är fullständigt oacceptabelt. Vaccination är ett av de mest kostnadseffektiva sätten att förebygga dödliga sjukdomar och det är djupt orättvist att låg- och medelinkomstländers ekonomiska resurser i slutändan avgör om barn får tillgång till vaccin eller inte.

När Life Science Sweden kontaktar Pfizer Sverige hänvisar kommunikationschef Ulrika Goossens till bolagets globala uttalande.

 Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Ledare: Underkänd näringspolitik

Slutbedömningen är att företagsklimatet i Sverige är det sämsta sedan den här typen av undersökningar inleddes 2008.

Siemens och Northvolt inleder samarbete

Gener har olika betydelse för hjärntumör

Större däck på ny hjullastare

JCB tar med sig sin 419S hjullastare till Svenska Maskinmässan.

Förarfokus i ny bandgrävare

JCB:s nya tunga grävare hänger med till Solvalla, företaget visar sin 220X som premiärvisades i England tidigare i vår, en maskin där man anser sig ha månat extra mycket om förarens komfort.

Tunga nyheter från Wirtgen Group

Wirtgen Group, med både Wirtgen, Vögele, Hamm, Kleemann och Benninghoven bjuder in till en Solvallamonter packad med vältar, läggare, fräsar, krossar och siktar.

Nyhetsbrev

Domen mot Nordkalk fastställd

En enig hovrätt har fastställt domen mot Nordkalk gällande dödsolyckan 2011. Platschefen fälls därmed för arbetsmiljöbrott.

Bemanningsföretagen = Kompetensföretagen

Spårvagnskrock – flera skadade

Två spårvagnar har kolliderat på Göta älvbron i Göteborg – Flera personer skadades, minst två är förda till sjukhus, läs mer här!

Coor Finlands vd slutar

Rådgivning till tusen

Pigg 50-åring går under jorden

Närmare 400 Toyota Hilux ingår i LKAB:s flotta av fordon för transporter i gruvverksamheten i Kiruna.

Stora planer för Komatsu i Sverige

Efter två år med Komatsu har Söderberg & Haak täckt in de vita fläckarna, nu finns organisationen på plats och målet är att få märket att lyfta i Sverige. – Inom fem år ska vi ha en tvåsiffrig andel av marknaden.

Så får Umeå Entreprenad verksamheten att lyfta

Umeå Entreprenad samarbetar på djupet med sina kunder, något som gör det möjligt att ha en riktigt god framförhållning – orderstocken för 2018 är redan klar. – Vi har också klart med 50 miljoner för 2019.

Tvåårskontrakt på bullerplank

Ny plastingenjörsutbildning drar igång i augusti

Sectra närmare omfattande avtal i Australien

Över 200 anmälda till Bussförar-SM

id senaste räkningen hade 205 bussförare gjort uttagningsprovet till Bussförar-SM 2018 – Keolis ligger i topp men en viss doldiskoncern behåller greppet, läs här!

Här ska plast sorteras som restavfall

Öl bryggd på renat avloppsvatten

På fredag är det premiär för PU:REST, Sveriges första öl bryggd på återvunnet vatten.

Sveriges vackraste tågresa

Nu är Sveriges vackraste tågresa utsedd i tuff konkurrens – Här presenteras vinnaren och de övriga toppensträckorna!

Infrastruktur driver betongproduktion

Välbesökt vattenstämma i Helsingborg

Branschorganisationen Svenskt Vatten har just nu sin årliga vattenstämma. Stämman har väl aldrig varit så välbesökt som denna gång.

Fokus på el för Wacker Neuson

Elmaskinerna står i fokus i Wacker Neusons monter, företaget vill också visa sin bredd och tar med sig allt från stora till små maskiner.

Inga fler ormbon

Sök pengar för att byta jobb

Ny ekonomichef till Inspira

Planerar ny organisation

Plus

Regeringen satsar

Plus

Praktik om avtalen

Plus

Om koncessioner

Plus

Mer av samma...

Plus

En dag i taget

Plus

Sömlös resa

Plus

Datateknik i trafik

Plus

Individuell trafik

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.12