23948sdkhjf

Ny städstandard för sjukvården

En ny svensk städstandard är har tagits fram. Den nya standarden, SS 8760014, har rubriken ”Rengöring och städning för minskad smittspridning inom hälso- och sjukvården” och ska gå att beställa från SIS i september.

Städningen är en viktig del i arbetet med att förebygga vårdrelaterade infektioner. Den hittills mest förekommande standarden även för sjukhusstädning är Insta 800, inte sällan kompletterad med andra standarder för att bli mer heltäckande i den hygienkritiska sjukhusmiljön.

Den nya standarden som nu utarbetats bygger på Insta 800, men skiljer sig markant genom att hygienkraven är i fokus. 

Nytt är kriterierna "Hygienklasser" och "Ytor med hög smittorisk", det vill säga patientnära ytor eller andra ytor som ofta vidrörs och kan utgöra risk för smittspridning. En nyhet är också att standarden anger mätmetoder (ATP, UV-ljus och mikrobiologiska prov) som kan användas vid kontroll av ytor med hög smittorisk. 

Lokaler ska indelas i fyra hygienklasser baserat på smitt- och infektionsrisker samt i vilken utsträckning patienter vistas där:

  • Hygienklass 0: inga patienter förväntas vistas.
  • Hygienklass 1: kortare passage eller vistelse av patienter.
  • Hygienklass 2: vård, behandling och mottagning av patienter.
  • Hygienklass 3: lokaler med särskilda krav på renhet.

Standarden ställer också krav på organisation, kommunikation, städinstruktion, städinsatser, städrum, städutrustning och hur utrustningen ska förvaras. Samt kompetens som städutbildning, grundläggande vårdhygienkunskaper och tillräckliga kunskaper i svenska för att förstå anvisningar och tillgodogöra sig rutiner och utbildningar.

Kontroll av städkvalitet ska utföras minst en gång per kvartal enligt standarden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.39