23948sdkhjf

Ölands största sandlåda

Skört kalkberg och rejäl småländsk granit när 50 000 kvadratmeter terrasseras.

Massbalans är nyckeln när tio maskiner och tio förare lägger grunden för ett nytt handelsområde i Borgholm. 50 000 kvadratmeter ska terrasseras och i backen lurar både sprött kalkberg och bumlingar från andra sidan Kalmarsund.

Borgholm. Midsommartrafiken har inte riktigt kommit igång när Leveranstidningen Entreprenad kör över Ölandsbron. Den stora lilla ön är en turistmagnet och många vill vara med när sommarsolen tar det långsmala semesterparadiset i besittning.

Vårt mål för dagen är dock inte vidsträckta sandstränder eller kungliga sommarslott. Vi styr i stället kosan mot något som skulle kunna beskrivas som ”Ölands största sandlåda”.

Det är en jättesatsning för lilla Öland, säger Christian Eskilander på Sandahls Entreprenad AB.

Han är arbetschef på projektet som ska leda till att det som en gång var en vindpinad skog blir ett enormt handelsområde precis intill Borgholms enda rondell.

50 000 kvadratmeter ska terrasseras, säger Christian Eskilander.

Beställaren heter P&E Fastighetspartner AB och på plats för att hjälpa Värnamobaserade Sandahls Entreprenad utföra arbetet finns inte mindre än tio företag som vart och ett bidrar med en förare och en maskin.

– Allt går via Östschakt i Kalmar, vi hyr in maskiner och förare som kör på timme.

Fyra dumprar, fyra grävmaskiner, en vält och en bandschaktare ska göra jobbet. Mannar och maskiner anlände till platsen i maj, den var då befriad från skog och massförflyttningarna vidtog direkt –hela ytan lutar och det som grävs upp i ena änden behövs för att fylla ut den andra.

Vi ska hantera massorna i området, det är nyckeln till alltihop och vi räknar med att flytta 45 000-50 000 kubikmeter, säger Christian Eskilander.

Schakterna är inte särskilt höga men ytan är stor och han räknar med att alla massor ska att komma till användning på plats: berg och massor i själva gropen och en del av markvegetationen i de bullervallar som byggs för att skydda närliggande bostadsområden.

Det glittrande havet ligger inom synhåll från gropen men på den stora planen är det sandigt och hett när Leveranstidningen Entreprenad hälsar på. Dumprarna kör i skytteltrafik, bandschaktaren skjuter massor framför sig, välten dundrar på, två av de fyra grävmaskinerna bygger vallar och den tredje lastar dumprar med massor.

Den fjärde grävmaskinen baxar lite otippat sten, riktigt rejäla exemplar dessutom och många – stora granitbumlingar ligger i långa rader på arbetsplatsen, minst sagt oväntat på en ö uppbyggd av kalksten.

Det visar sig dock att granitblocken är småländska från början, när inlandsisen bredde ut sig över både land och hav för många tusen år sedan drog den med sig stenar från fastlandet, när ismassorna sedermera drog sig tillbaka låg graniten kvar.

– De ligger som tur är på ytan här, inte nere i marken som i Småland. De kommer dessutom från en så kallad skvalpzon och är runda och fina, kommenterar Christian Eskilander.

Graniten är eftertraktad på en kalkstensö och Borgholms kommun tar mer än gärna hand om varje sten som maskinerna gräver fram, blocken kommer väl till pass i hamnar och vid eroderade stränder.

Vi lägger dem i upplag, de flesta är inte större än att de kan hanteras av en grävmaskin, några är lite större, dem spräcker vi först, säger Christian Eskilander.

Kalkstensberget är sprött och grunden ligger som en ”trappa”. Byggarna försöker undvika att gå ända ner i berggrunden, men där det så krävs blir det knappast tal om sprängning.

Vi slipper helst gå ner i berget eftersom det tar tid och kostar lite mer, men måste vi är det lätt att bara riva skifferberget med grävmaskinständerna, säger Christian Eskilander.

Markarbetarna får härska i ensamt majestät till i mitten av augusti, då ska terrasseringen vara klar och husbyggarna ska kunna påbörja sitt arbete. Sandahls Entreprenad kommer dock inte att lämna sandlådan än på ett tag och Christian Eskilander räknar med att vara på plats i närmare ett år.

– Vi ska göra överbyggnad, asfaltera, göra grundläggning för byggnaderna och ta hand om VA, dränering av avlopp, brunnar med mera innan vi är klara.

———————————————————————————————Entreprenadbranschens egen tidning!

Följ oss på Facebook, Instagram, Twitter och Youtube

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109