23948sdkhjf

Slakteriet sålde olagligt hästkött

Svenskt slakteri förfalskade stämplar och sålde olagligt kött.

Livsmedelsverket har med omedelbar verkan stängt ner ett västsvenskt slakteri efter att det vid ett stickprov förra veckan framkom en rad oegentligheter, det skriver ATL.

Det visades sig att slakteriet har sålt mer kött än vad vad som besiktats.

– Slakteriet har levererat fler hästar än vad vi har besiktat. Jag vill lyfta fram Livsmedelverkets personal som granskade journalerna och reagerade när siffrorna inte stämde. Det var ett riktigt detektivarbete, säger Karin Cerenius, chef för Livsmedelsverkets kontroll i Västra Götaland, till ATL.

Som en del av fusket har slakteriet även förfalskat stämplar för att efterlikna Livsmedelsverkets egna.

– Jag är förvånad att företaget har fuskat så medvetet. Vi vet inte exakt hur omfattande fusket är eller hur länge det har pågått. Det kan röra sig om ett tiotal slaktkroppar, men det kan också vara fler, säger Karin Cerenius till ATL.

Hästköttet har sålts vidare för användning av korvtillverkning och nu måste närmare tre ton korv återkallas från butikshyllorna. Gustafskorv fick i måndags besök av Livsmedelsverket eftersom de använt sig av kött från slakteriet.

– Luften gick ur mig när jag fick veta vad som hade hänt. Det är för jävligt. Det är förödande både för vårt varumärke och för konsumenterna, säger Lars Edvinsson, vd för Gustafskorv till ATL.

Livsmedelsverket kommer nu att åtala slakteriet.

Kommentera en artikel (4)
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062