Stigande priser får fart på gruvorna

| Av Ulrika Andersson | Entreprenad | Tipsa redaktionen

Den svenska malmproduktionen ökade rejält 2016, järnmalmsproduktionen steg med åtta procent och produktionen av zink och silver slog rekord.

Sveriges geologiska undersökning, SGU, uppger i sitt nyhetsbrev att den svenska malmproduktionen ökade med tre procent till 74,9 miljoner ton 2016, produktionen ska därmed vara den tredje högsta någonsin.

Järnmalmsproduktionen ökade med åtta procent, från 24,8 miljoner ton till 26,9 miljoner ton.

När det gäller silver och zink gick det ännu bättre, SGU skriver att produktionen 2016 var den högsta någonsin i Sverige med 499 ton silver och 258 164 ton zink.

När det gäller guld och bly sjönk produktionen med cirka fem procent.

Ökade metallpriser uppges vara en förklaring till den ökade produktionen, priserna föll 2015 men under fjolåret steg de flesta, enligt SGU ökade priset på järnmalm med 80 procent, priset på zink ökade med 70 procent, guldpriset var oförändrat och priset för övriga metaller ska ha stigit med 20 procent.

SGU konstaterar att Sverige står för 91 procent av EU:s järnmalmsproduktion och har unionens största produktion av bly och zink. Sverige ligger dessutom på en andraplats när det gäller silver, en tredjeplats när det gäller guld och en fjärdeplats när det gäller koppar.

SGU uppger också i sitt nyhetsbrev att prospekteringsinsatserna minskade under 2016 med 26 procent, från 597 miljoner kronor 2015 till 439 miljoner kr 2016, att industrimineralproduktionen ökade med tre procent under året, till 8,5 miljoner ton, att naturstensproduktionen minskade med tio procent till 164 000 ton och att tre bearbetningskoncessioner beviljades för helt nya platser.Håll dig uppdaterad med Mentor Newsroom

Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pilotprojekt för återbruk

Två av Sveriges största kedjor för second hand, Myrorna och Röda Korsets Second hand, startar pilotprojekt tillsammans med appen Tiptapp.

Taxiplagiat kostade halv miljon

Friåkare trotsade domstolsförbud att kopiera Taxi Göteborgs profil 2015 – döms nu till vite om en halv miljon kronor, läs mer här!

TV-intervjun:Jan-Olof Jacke, Astrazenecas vd, pratar ut

Det går bra nu för Astrazeneca. Snart i alla fall. Den tuffa perioden med patentutgångar är över och chefen är positiv. Se intervjun med Jan-Olof Jacke.

Bara elbussar i Landskrona

Stor utlysning inom hälsa

Förkylningsvaccin skyddade mus mot diabetes

Nyhetsbrev

Privat tivoli lanseras

Irländska storförvärvet lyfte Scandi Standard

MTR får bakläxa av SL

Självkörande bussar i Danmark

Under tre år kommer Nobina att ansvara för och drifta ett pilotprojekt med självkörande bussar i Storköpenhamn – Trafikstart under andra halvåret 2018, läs mer här!

Vinnova stöttar flera AI-projekt

Axel Johnson blev alla tiders arbetsgivare

Cube tar över Bergkvarabuss

Infrastrukturfonden Cube II tar över 60 procent av Bergkvarabuss, i dag Sveriges största privata bussbolag – Affären ska säkra generationsskiftet, läs mer här!

Iggesund får högsta hållbarhetsbetyg

De vann Visa Vägen-priset 2017

Östhammars kommun vann kategorin Årets Arbetsgivare och Arne Anderstedt, Högbo Bruk i Sandviken, vann kategorin Årets Eldsjäl i 2017 års Visa Vägen-priset. Ett hederspris delades också ut till Axel Johnson AB. Priset delas årligen ut till den arbetsgivare och den eldsjäl som har gjort allra mest i Sverige för att öppna arbetsmarknaden så att fler personer med funktionsnedsättning kan få ett jobb.

”Sorgligt att inte Stockholm fick myndigheten”

”Tråg-till-tråg”-återvinning av PET

Bedöm renoveringens hållbarhetskonsekvenser

Tydal Årets Trafiklabhjälte

Utmärkelsen Årets Trafiklabhjälte 2017 går till Thomas Tydal – För sitt bidrag till digitaliseringen av det svenska järnvägssystemet, läs mer här!

Nu avgörs EMA:s framtid

Idag röstar ministrarna i EU om den framtida placeringen för EMA, men enligt vadslagningsfirmorna ser det mörkt ut för Sverige.

Nya kinesiska importförslag

Veteranpoolen delas ut till aktieägarna

Landsting vill stoppa mikroplaster

Investerar i uppgradering av reaktorer

Ringhals AB styrelse och Vattenfalls styrelse har fattat beslut om att investera i oberoende härdkylning på reaktor tre och fyra vid kraftverket.

Mer pengar till näsdroppsvaccin

Essity och Sodexo populära arbetsgivare

Fyra i kamp om Trafiklab-pris

Nytt avtal om Ostlänken

Textilsortering får ministerbesök

Ung Städarna-vd prisad

Kliv framåt för digitaliserad byggbransch

Åke Rosén fick Hederspris i SKAPA

Jätteinvestering i väst

Process återvinner både bomull och polyester

Något lägre vinst för Ica

Ny Team Leader på Intereast

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134