23948sdkhjf

Handeln presenterar förslag till politikerna

Livsmedelsbranschen presenterar 16 förslag till Riksdagen.

På måndag 19 juni ska nationella livsmedelsstrategin debatteras i Riksdagen. Nu presenterar Livsmedelssektorns branschorganisationer, Lantbrukarnas Riksförbund, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel ett gemensamt åtgärdsprogram.

– Från näringslivets håll har vi poängterat hur viktigt det är att ha långsiktiga förutsättningar och att det finns en vilja att stärka livsmedelsbranschen för att öka den svenska konkurrenskraften. Vi måste naturligtvis också visa enighet och handlingskraft och därför är det mycket glädjande att kunna presentera ett gemensamt åtgärdsprogram för regeringen och oppositionspartierna, säger branschorganisationernas vd:ar i ett gemensamt uttalande.

Programmet tar bland annat upp frågor om regler och villkor, konsument och marknad samt utbildning och innovation samt ett avsnitt om utvärdering och uppföljning.

Ett urval av de 16 förslag på åtgärder som branschen vill se från det offentliga:

  • Att företagens kvalitetssäkringssystem och certifieringar beaktas och utreds som alternativ eller komplement till den offentliga livsmedelskontrollen.
  • Att regeringen tar krafttag i förenklingsarbetet genom att bland annat inrätta stöd för rådgivning till. små livsmedelsföretag – en slags one stop shop
  • Att samtliga berörda myndigheter får ett tydligt främjandeuppdrag från regeringen.
  • Att en utredning kring styrning och ägandeskapet av Nyckelhålsmärkningen genomförs.
  • Att det görs en satsning på utbildningar inom livsmedelsområdet i Yrkesvux och Yrkeshögskolan.
  • Att Näringsdepartementet lägger ett uppdrag på Statskontoret att utreda Livsmedelsverkets förutsättning och förmåga att utföra sitt uppdrag att främja och stärka svensk konkurrenskraft.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094