23948sdkhjf

Kommande kulturhuvudstad

Läs om den tidigare huvudstaden som blir Europas kulturhuvudstad om fem år.

Kaunas är staden som blir Europas kulturhuvudstad 2022. Dess officiella slogan ”From temporary to contemporary” vill lyfta fram och hylla stadens utveckling till en modern och aktuell kulturstad. Och Kaunas har mycket att erbjuda den kulturintresserade.

Temporär syftar annars på att Kaunas blev det självständiga Litauens huvudstad efter första världskrigets slut - då kunde landet frigöra sig när det ryska tsarväldet gick under och den ryska revolutionen segrade. Tyska trupper drog sig tillbaka men snart blev det strid mellan polska trupper och det nybildade Sovjetunionens röda Armén om den urgamla litauiska huvudstaden Vilnius. Polackerna vann striden och Vilnius blev polskt. Därför fick Kaunas rollen som huvudstad under hela mellankrigstiden fram tills dess att Litauen ockuperades av Sovjetunionen 1940 tillsammans med de två övriga baltiska staterna. Men det är ju en helt annan historia. 

Handels- och industristaden Kaunas delar titeln Europas kullturhuvudstad med Esch-sur-Alzette i Luxemburg. Sedan 1985 har Europas kulturhuvudstad utsetts av EU-kommissionen varje år för att stödja kulturprogram med europeisk inriktning som både tillgodoser lokalbefolkningen och besökare från hela Europa.  

Väl värt att besöka är Kaunas stora utbud av slott, kyrkor, kloster och museer som visar stadens rika historia från tidig medeltid till nutid. De gamla stadsdelarna lockar med sina byggnader i gotisk-, renässans- och barockarkitektur, och är en bra utgångspunkt för att upptäcka staden till fots.  Kaunaborna är också stolta över sin modernistiska arkitektur som hade sin blomstring under perioden 1919-1940, då staden tillfälligt fungerade som huvudstad. Kaunas modernistiska arkitektur har belönats med EU:s kulturarvsmärke och står med på Unescos preliminära världsarvslista.

För den som vill utforska nöjeslivet finns Laisvės Alėja som är Europas längsta gågata och där finns förutom massor av butiker även en hel del restauranger, kasinon och nattklubbar.

Kaunas slott från 1400-talet är stadens äldsta byggnad med en fascinerande historia, det intogs av svenska armén under polsk-svenska kriget. Kaunas botaniska trädgård med växthus grundades 1923 och är en av de vackraste naturmiljöerna i staden. Med Aleksotas bergbana från 1935 tar man sig upp till berget Aleksotas berg som bjuder på en superb utsikt över staden.

Kaunas är känt för flera populära festivaler. Bland de mest väletablerade kan nämnas Kaunas Jazzfestival under våren; Pažaislis musikfestival under sommaren; och International Modern Dance Festival på höstkanten. Den populära Hansafestivalen i slutet av maj bjuder på medeltidsmusik, gycklare och gatuteater.

FAKTA/Kaunas

  • Litauens näst största och Baltikums fjärde största stad med över 300 000 invånare.
  • Ligger 20 mil från Östersjökusten och 9 mil från huvudstaden Vilnius.
  • Kaunas internationella flygplats är Litauens näst största och den ligger ca 1,4 mil från staden. Vilnius flygplats ligger bara 10 mil från Kaunas.
  • Under 1970-talet växte Kaunas fram som Litauens ledande industristad. Idag domineras industrisektorn av livsmedels-, textil- och möbelindustri samt högteknologi.
  • En modern studentstad med över 30 000 studenter vid stadens 12 universitet och högskolor, bland annat Kaunas tekniska universitet och Litauens universitet för hälsovetenskaper.
  • Har 29 museum, 58 bibliotek, 13 teatrar och 4 årligen återkommande teaterfestivaler, 9 festivaler för modern konst och 9 musikfestivaler.
  • Ligger i en naturskön dalgång där floderna Nemunas och Neris möts. Kaunas har 15 broar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062